Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joe Biden efter det uppmärksammade toppmötet med Xi Jinping: Vi har gjort viktiga framsteg

USA:s president Joe Biden och Kinas president X Jinping skakade hand innan mötet som ordnades utanför San Francisco.
Bildtext USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping höll ett över fyra timmar långt möte utanför San Francisco.
Bild: Brendan Smialowski / AFP

USA:s och Kinas ledare har kommit överens på ett antal punkter. Stormakterna ska återuppta en direkt militär kommunikation med varandra och öka samarbetet för att stävja flödet av fentanyl till USA.

San Francisco

De två supermakterna verkar ha lyckats med målsättningen att förbättra de frostiga relationerna. Det var budskapet efter att USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping träffades för första gången på ett år.

Den amerikanska presidenten var nöjd efter det fyra timmar långa mötet som ordnades på den historiska herrgården Filoli utanför San Francisco i Kalifornien.

– Vi har gjort viktiga framsteg, konstaterade Biden på den efterföljande pressträffen.

Kinas Xi Jinping höll ingen presskonferens men i början av mötet då kamerorna ännu tilläts i salen sade Xi att världen är tillräckligt stor för att både länderna ska vara framgångsrika.

Kina och USA återupptar militära kontakter

På presskonferensen uppgav president Joe Biden att USA och Kina har bestämt att återuppta militär direktkommunikation med varandra.

Det har varit knäpptyst mellan de två supermakternas militära ledning efter att den tidigare demokratiska talmannen Nancy Pelosi besökte Taiwan i augusti 2022. Besöket väckte starka känslor i Kina som bröt banden med USA.

Att ländernas högsta militärer återupptar kommunikationen är viktigt för att undvika olyckor. Att skapa en så kallad ”het linje” mellan länderna var en av Vita husets målsättningar inför mötet.

Gemensamma ansträngningar för att tackla fentanylkrisen

En annan målsättning var att öka samarbetet för att kunna komma åt den allvarliga fentanylkrisen i USA. Fentanyl dödade 70 000 människor i USA ifjol.

Fentanyldrogen kommer till USA från drogkarteller i Mexiko. Men kemikalierna som används i den dödliga drogen kommer till 90 procent från Kina.

Xi lovade i samband med mötet att Kina ska ta till betydande åtgärder för att hindra att de illegala fentanylsubstanserna når USA.

– Dessa kinesiska ansträngningar kommer att rädda amerikanska liv, sade Biden.

Biden: Blanda er inte i valet i Taiwan

Biden sa på pressträffen att han under mötet gjorde klart att att Kina inte får blanda sig i presidentvalet i Taiwan som ordnas i januari.

Enligt nyhetsbyråer ska Xi ha sagt till Biden att USA måste sluta beväpna Taiwan och stödja Pekings krav på en fredlig ”återförening” av Kina och Taiwan.

Kina betraktar Taiwan som en rebellprovins som man kan ockupera militärt om det behövs. USA motsätter sig förändringen av Taiwans status och USA är idag den yttersta garanten för Taiwans säkerhet.

Enligt amerikanska nyhetsbyråer ska Xi ha sagt att Kina ändå inte har några planer på att ta över Taiwan med militära medel.

Ledarna enades också om att intensifiera samarbetet mellan de båda länderna i klimatfrågan. Dessutom uppgav Biden att de kom överens om att utöka samarbetet gällande artificiell intelligens.