Skamlösa Saudiarabien berörs inte av anklagelserna om systematisk sporttvätt – de vill skaka om hela fotbollen
Det råder ingen tvekan om att Saudiarabien har tagit över ledartröjan i sporttvätt. Där finns pengarna och där finns framför allt ingen tanke på att sluta strössla dem över idrottsvärlden.
Autokratisering, Putinpris och sporttvätt.
I slutet av förra året presenterades det svenska språkets nyord för 2022. Bland de 35 orden fanns de tre ovan nämnda – på tiden kunde någon säga då det gäller sporttvätt.
Sporttvätt har varit ett fenomen i många år, men nu blomstrar den som aldrig förr. Peka på en stor sport och du hittar tvivelaktiga pengar. Peka på fotboll och du hittar idrottsvärldens mest massiva marknad för diktaturers försök att putsa ryktet.
Värst i klassen? Saudiarabien, landet som har gift sig med det internationella fotbollsförbundet Fifa och ordföranden Gianni Infantino.
– Saudiarabien jobbar så målmedvetet och i så stora volymer med sporttvätt. De har en långsiktig plan för att förändra bilden av landet på ett mycket felaktigt sätt, säger människorättsorganisationen Amnestys finska verksamhetsledare Frank Johansson.
Saudiarabien följer på nationell nivå en karta, Vision 2030-programmet, där man har satt upp strategiska mål: statens intäkter från olja och gas kommer att minska, turism och idrott blir viktigare.
Vardagen nöter ner kritiken
Johanna Frändén har bevakat ett sporttvättsprojekt i över tio år för Aftonbladet. 2011 köptes franska Paris Saint-Germain av qatariska staten.
– I slutändan vinner klubbarna och i det här fallet staten Qatar. PSG får visa upp sig en gång i veckan och för medier blir det omöjligt att påminna om grundproblematiken lika ofta och skapa ett engagemang. Vardagsfotbollen maler helt enkelt på och nöter bort kritiken.
Med qatariska miljarder har PSG snedvridit konkurrensen i Frankrike. I engelska Premier League har Förenade Arabemiraten-styrda Manchester City gjort en liknande resa och på sikt lär de få sällskap av Saudiarabien-ägda Newcastle.
Det som har stuckit ut allra mest på klubbnivå är ändå förra sommarens värvningsoffensiv från saudiska fotbollsklubbar. Framför allt de fyra lagen som ägs av saudiska statens investeringsfond PIF plöjde ner hundratals miljoner och det fick Frändén att rycka till.
– Qatar har aldrig lyckats locka världsnamn bland spelarna, så till och med en luttrad person som jag blev rätt förbluffad i somras. Man satt med hakan nere och funderade hur det här går till, att det inte kan vara sant. Inte minst när de köpte en spelare som Neymar, en spelare i sina bästa år.
”Om sporttvätt höjer vårt BNP, då fortsätter jag”
Tidigare i höst gjorde kronprinsen Mohammed bin Salman en intervju med amerikanska Fox News.
– Jag bryr mig inte om anklagelserna. Om sporttvätt höjer vårt BNP med en procent, då fortsätter jag med sporttvätt.
Fotboll är verkligen inte den enda idrotten som har sugit åt sig saudiska investeringar. Formel 1-lopp, boxningsgalor och hela golfsporten är andra exempel på Saudiarabiens systematik.
Det här har hänt samtidigt som brotten mot mänskliga rättigheter fortsätter, sexuella minoriteter lever i förtryck, kvinnor inte har samma rättigheter som män och Saudiarabien är ett av länderna i världen som avrättar flest människor.
Det är här som Fifa tänker placera herrarnas fotbolls-VM 2034.
– Saudierna har vunnit på lotto, säger Frank Johansson och fortsätter:
– Sporttvätt visar tydligt varför det borde finnas mycket starkare kriterier för vem som får göra vad inom sport. Alla aktörer ska ha rent mjöl i påsen.
Ett motargument som förs fram ibland är att länder, även Finland, bedriver handel med exempelvis Saudiarabien och Qatar. Ska sporten gå i täten och nobba pengarna?
– Det är alldeles klart att ansvaret gäller oavsett bransch, men andra sektorer får inte lika mycket uppmärksamhet som sport. Miljontals människor följer sport och därför lönar det sig att lyfta sport.
”Tio år till för att tvätta varumärket”
Johanna Frändén ser inget större hopp för en framtid där en majoritet ska enas i ett motstånd och känna olust eller ointresse för en fotboll där Saudiarabien styr.
Hon nämner supportrarnas strid mot en europeisk superliga som ett undantag, men tror inte att den motståndsrörelsen får ett stadigare fäste.
– Saudiarabien har tio år till på sig före VM 2034 för att tvätta sitt varumärke, och på en sommar lyckades de värva några av världens största spelare.
– Fotbollsvärlden är för splittrad och det vore naivt att tro på en revolution. På sikt kommer den idrottsliga tyngdpunkten nog att byta ben från Europa till Asien, gulfstaterna eller vem som än blir nästa maktspelare. Saudiarabien utmanar på riktigt.