Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snabbare tågförbindelse mellan Åbo och Helsingfors kan bli billigare än beräknat, anser planeringsbolaget

Uppdaterad 16.11.2023 12:53.
Ett tåg står vid en perrong.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Markku Rantala / Yle

Det så kallade entimmeståget kan bli billigare än beräknat. Det meddelar det bolag, som har hand om planeringen av den snabbare tågförbindelsen mellan Åbo och Helsingfors.

En lösning är att tågförbindelsen inte är dubbelspårig längs hela rutten. Enligt bolaget Turun Tunnin Juna skulle den lösningen inte påverka själva restiden.

”Hela sträckan behöver inte vara dubbelspårig. Trots det kan vi behålla den snabbare restiden”, säger bolagets vd Pekka Ottavainen i ett pressutskick.

Även övriga tekniska lösningar som har att göra med banans geometri kunde sänka kostnaderna. Enligt bolaget kan det vara frågan om besparingar i miljardklass.

De nuvarande kostnaderna beräknas uppgå till 3,4–4 miljarder euro.

Enligt bolaget kräver de nya lösningarna mer planeringsarbete. De nya planerna ska presenteras för bolagets styrelse i december.

Det slutliga investeringsbeslutet fattas av riksdagen.

Bolaget byter namn

Företaget Turun Tunnin Juna byter namn till Länsirata, skriver Turun Sanomat.

Det nuvarande namnet för tankarna till en specifik stad och till restiden.

Det har skapat mycket diskussion eftersom också den snabbaste turen mellan Åbo och Helsingfors räcker 1 timme och 18 minuter.

Enligt tidningen möttes företagets styrelse i onsdags, och beslutade då att för bolagsstämman i december föreslå ett namnbyte.

Artikeln är 16.11.2023 klockan 12:53 uppdaterad med uppgifterna om att bolaget byter namn.

Diskussion om artikeln