Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Svenska kriminella organiserade droghandel för miljonbelopp i södra Finland – åklagaren yrkar på maxstraff för sex personer

Uppdaterad 16.11.2023 14:29.
Ett halvdussin män står i smågrupper i ett rum. Några har ytterkläder på sig och täcker ansiktet.
Bildtext Några av de åtalade och deras företrädare inför torsdagens session i Helsingfors tingsrätt.
Bild: Marjatta Rautio / Yle

På torsdagen inleddes en stor smugglingsrättegång i Helsingfors tingsrätt. Det handlar om ett fall där kring 350 kilogram narkotika smugglats till Finland via Sverige.

Enligt åklagaren smugglades narkotikan från Sverige till Finland både via posten och med långtradare via Torneå. Narkotikan som smugglades i postförsändelser var gömd i datorer.

Brotten ska ha begåtts framför allt i Helsingfors och Esbo mellan november 2022 och juli 2023. En stor del av narkotikan spreds enligt åklagaren från lägenheter som de åtalade hyrt i Esboviken i Esbo och i Sörnäs och i Tölö i Helsingfors. Men vissa partier narkotika ska också ha spridits i Borgå.

Enligt åtalet rör det sig om amfetamin, kokain, hasch, ecstasy och Ksalol-tabletter. Pengarna från den illegala handeln ska ha smugglats till Turkiet.

24 åtalas för grovt narkotikabrott

Av de åtalade som befinner sig på fri fot var det enligt Yle Uutiset flera som inte dök upp i tingsrätten under torsdagsmorgonen.

Sammanlagt står 27 personer åtalade i fallet. Nio av de åtalade är finländska medborgare. Sju av de åtalade är svenska medborgare. Dessutom finns det serbiska, somaliska, norska, brittiska, ukrainska, irakiska och kosovanska medborgare bland de åtalade. De flesta har tidigare dömts för olika brott.

Den vanligaste brottsmisstanken är grovt narkotikabrott. Åklagaren yrkar på fängelse för 24 av de åtalade för de här brotten. Andra brottsrubriceringar är grov penningtvätt och lindrigt skjutvapenbrott. För 14 av de åtalade yrkar åklagaren på strängare straff med hänvisning till att det rör sig om organiserad brottslighet.

Enligt åklagaren är fyra av de åtalade svenska yrkeskriminella och hör till ett gäng som kallar sig Dödspatrullen. De ska ha innehaft och sålt narkotika på samma sätt som de andra åtalade.

– Det är fråga om verkligt stora partier droger som förts in vid tio olika tillfällen under ett halvårs tid. Så det har varit en ganska hög takt, säger åklagare Perttu Könönen till Yle Uutiset.

Enligt åklagarens beräkningar har den olagliga droghandeln resulterat i 3,5 miljoner euro i brottsvinster. Av det har man lyckats smuggla 2,5 miljoner euro ut ur Finland.

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff

Åklagaren yrkar på max straff, alltså 13 års fängelse för sex av de åtalade för att ha deltagit i smugglingen och försäljningen av narkotika. En av dem har erkänt brotten under förhör. Det är också flera av de här sex som hyrt lägenheterna som används under narkotikaförsäljningen. Av dessa sex är fyra svenskar, en är britt och har norskt medborgarskap.

Av de fyra svenskarna hör i sin tur tre till gänget Dödspatrullen, enligt åtalet. Åklagaren yrkar på minst tio års fängelse för den fjärde mannen som misstänks tillhöra Dödspatrullen.

Polisen hade ögonen på lokala gäng

Utredningen drog igång på allvar då polisen upptäckte att svenska medborgare allt oftare börjat synas i huvudstadsregionen i sällskap av medlemmar i lokala gatugäng.

Till en början märkte polisen att pengar flyttades mellan Sverige och Finland. Man fick mer vatten på kvarnen i samband med ett narkotikabeslag i början av 2023 då 1,5 kilogram amfetamin hittades hos misstänkta gängmedlemmar i huvudstadsregionen.

Rättegången hålls i säkerhetssalen i Helsingfors tingsrätt, där medierna inte får närvara. Istället kan journalisterna följa med rättegången från en annan rättssal via videolänk. Det har reserverats 30 dagar för att behandla fallet.

Dödspatrullen – vem är de och vad har den med oss att göra? - Spela upp på Arenan