Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: ”Jag blev ihop med en härlig man, men fick hans ex-fru på köpet”

Leende man ligger i en säng och ser på sin telefon. I bakgrunden skymtar en kvinna som ser fundersam ut
Bild: REDPIXEL

När man inleder en kärleksrelation är sannolikheten stor att båda har en del bagage med sig. Brustna hjärtan, långa förhållanden, stormiga separationer.

Det kan vara besvärligt ifall partnern fortfarande är väldigt arg på sitt ex, eller ännu har många svåra saker att bearbeta.

Men motsatsen kan också bli knepig, det vill säga då relationen till exet är väldigt hjärtlig.

För ett år sedan träffade jag en härlig man, som verkligen känns som The One. En grej gör mig ändå lite fundersam. Han har en väldigt bra relation till sin ex-fru, och ibland tycker jag att det blir lite mycket. De har kontakt varje dag, går ut och äter ibland och han hjälper henne med allt möjligt praktiskt. De har inga barn ihop heller, i så fall hade jag förstås varit mera förstående. Men är det jag som är fånig och svartsjuk? Eller borde jag kräva att de taggar ner lite på sitt umgänge, nu när han lever med mig?

Den nya, 33

Hm. Hur ska man hantera en sådan här situation egentligen? Bara lita på partnern och låta honom fortsätta vara god vän med sitt ex?

Eller är det lite överdrivet att ha så här tät kontakt med exet när man inlett en ny relation?

Vad tycker du? Har du egna erfarenheter?

Hur god vän kan man vara med sin före detta efter att man blivit ihop med någon annan?

Ifall man har gemensamma barn är situationen förstås annorlunda, men kan vänskapen gå överstyr också då? Finns det risker i att fortsätta leva nästan som ett par på grund av barnen, och därmed göra situationen konstig för nya kärlekar? Hur får man till en bra balans här?

Borde man som ny partner bara vara glad för att ex-makarna lyckats fortsätta ha en god relation? Innebär det att man inte riktigt litar på sin partner ifall vänskapen känns obekväm?

Har du exempel på hur en bra men lagom intensiv relation till ett ex kan se ut?

Vad skulle du göra i vår brevskrivares situation?

Du är alltid anonym när du skriver till Norrena & Frantz, ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Att vara vän med sitt ex - vad är lagom?