Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Philip Holm uppfann ”skräddarfiolen” då han såg en symaskin på loppis – tack vare arbetsstipendium har han tid för musiken

Philip Holms skräddarfiol är unikt, det enda i världen. Det är en av sakerna han har kunnat genomföra tack vare det arbetsstipendium han fått av Svenska kulturfonden. - Spela upp på Arenan

För många kulturarbetare är fondernas stipendier avgörande för att kunna arbeta med konsten. Philip Holm är multikonstnär som tack vare stipendium kunde göra solodebut som musiker i somras, och det med ett unikt instrument – skräddarfiolen.

Den har ett lite eteriskt, meditativt ljud, Philip Holms ”skräddarfiol”. Den modifierade symaskinen är byggd av Mayim Alpert och Lauri Kallinen på en instrumentverkstad i Vallgård i Helsingfors, men Holm är den som kläckte idén.

– Jag hittade den på en loppis på en innergård i trähusområdet i Vallgård. Jag såg den och tänkte genast att det här kan bli ett instrument, säger Holm, vars huvudinstrument är kontrabas.

En gammal symaskin med runda former har utrustats med två strängar, som ljuder då man snurrar på vävhjulet. Utrymmet är mysigt och utrustat med gobelänger på väggen.
Bildtext Den gamla, engelska symaskinen har utrustats med två strängar som är kopplade till veven på sidan. Holm liknar den vid medeltidsinstrumentet vevliran.
Bild: Sixten Björkstrand.

I somras släppte Holm sin solodebutskiva med musik spelad på skräddarfiolen. Han åkte med en ljudtekniker till landet, bandade in musik och sedan klippte han ihop en helhet som blev skivan Trådlös.

– Instrumentet kan vara ganska nyckfullt och lite jobbigt emellanåt, säger Holm.

– Det är det enda i världen. Jag har varit tvungen att utveckla en spelteknik, då det inte finns någon referens.

Musiken kallar han bland annat för meditativ och experimentell. Men fiolen kan användas också i hans bandprojekt.

– I band kan det vara en kortare snutt. I ett rockband har det varit lite som en effekt, kanske jämförbart med hur Jimmy Page spelade på theremin i Led Zeppelin.

Kulturfondens arbetsstipendium avgörande

I våras fick Philip Holm ett ettårigt arbetsstipendium av Svenska kulturfonden, 28 000 euro. Tack vare det har Holm kunnat satsa på musiken, dels sitt soloprojekt men också raden av band och teater.

Just nu pågår kulturfondens berömda novemberomgång, den allmänna ansökningstiden där allehanda projekt kan hoppas på stöd.

Arbetsstipendiet möjliggör att jag kan jobba med musiken

Philip Holm

Holm har många järn i elden men en frukt av hans arbete är soloskivan och skräddarfiolen, samt den nyare qwerty-kantelen, en skrivmaskin kopplad till en kantele.

– Stipendiet betyder att jag göra det här på heltid. Annars jobbar jag ett deltidsjobb, och då har jag mindre tid att sätta på musiken. Eller så bränner man ut sig genom att dessutom jobba kvällar och veckoslut, säger Holm.

Svenska kulturfonden delar ut miljontals euro i året

– Det som jag håller på med är så pass i marginalen att det är ganska omöjligt att leva på det om man inte har jättetur och råkar bli stor. Dom jag studerade musik med lever kanske mer på att undervisa eller på privata spelningar.

– Jag vet inte helt hur det skulle vara möjligt att livnära sig på skräddarfiolen. Så det här arbetsstipendiet möjliggör att jag kan jobba med det.

Musiker, sporadisk skådespelare och deltidsfysiker

Holms huvudinstrument är alltså kontrabasen, och vid sidan om sina experimentella instrument spelar han bas i flera olika band, med varierande genrer som folk, rock och jazz. Men han är inte bara musiker.

– Just nu jobbar jag med teatergruppen Krepsko, som hade premiär med föreställningen Fabsurdia i torsdags. Under hösten har jag också jobbat med ljudet och soundtracket till en kortfilm av Nina-Maria Oförsagd och Mikaela Taivassalo. Och i december är jag med och ordnar Marginalen-festival på Teater Viirus.

I teaterprojektet Fabsurdia, som riktar sig mot en yngre publik, står Holm på scenen, och det kommer han göra under föreställningar under hösten och våren.

En kantele har lagts på en skrivmaskin, så att kantelen löper från maskinens baksida.
Bildtext Holm har också uppfunnit den så kallade qwerty-kantelen. En kantele har kopplats till en gammal skrivmaskin. Då man trycker på en tangent slår det på en sträng och skapar ljud. Den har Holm ändå inte helt lyckats bemästra än så länge.
Bild: Sixten Björkstrand

Dessutom är Philip Holm utbildad fysiker och har jobbat deltid också med det.

Musikerkarriären inleddes då Holms föräldrar med hans egna ord tvingade honom att spela piano. Som tonåring plockade han upp gitarren, därefter elbas och slutligen kontrabas som ledde honom till pop- och rockkonservatoriet i Helsingfors.

Tips för stipendiesugna!

Utöver Svenska kulturfonden finns det en mängd andra stiftelser och fonder att söka stöd från – precis som fördomarna om Svenskfinland låter påskina – och till och med en sajt där de flesta finns samlade, med det underhållande domännamnet Fyrk.fi.

Philip Holm har en diger erfarenhet av att ansöka om fondpengar, för oftast kommer det inget ettårigt stipendium utan det är projektpengar i mindre skala.

– Så där allmänt om stipendieansökningar så ju fler stipendier man söker desto större chans är det att få.

– Jag vet inte hur många gånger jag sökt olika stipendier som jag inte har fått. Men sedan har det nappat olika projektbidrag. Så det är bara att försöka och så lyckas det eller inte.