Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fastighetsförmedlare: Få husköpare bryr sig om den skadliga gasen radon

En fastighetsförmedlare visar upp en bostad som är till salu.
Bildtext Radon är inte det första husspekulanter frågar om. Radon finns inte i skadliga mängder i alla hus, men för att veta det måste man mäta halterna i luften eftersom den inte luktar, smakar eller syns. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Fukt, dränering och mögel är frågor som intresserar husköpare. Hurdana halter det finns av den cancerframkallade gasen radon i inneluften är det färre som bryr sig om.

För 30 år fick folk upp ögonen för den radioaktiva gasen radon och hur den kan påverka hälsan. Sedan dess har intresset gått i vågor och just nu är det inte en avgörande faktor i husförsäljningar.

Radon är ganska lite på tapeten, i stället frågar många husspekulanter om fukt, dränering och mögel, berättar fastighetsmäklaren Mikael Strömfors.

Strömfors har sålt bostäder i Borgå med omnejd i snart 40 år. I hans arbete dyker radon upp då och då eftersom östra Nyland är en av de regioner där det finns mycket av det.

Kan påverka barnfamiljer

Det finns olika typer av åtgärder man kan ta till för att få bukt på radonhalterna i inomhusluften. Trots det kan en radonrapport med för höga värden vara något som får unga barnfamiljer att backa ett köp, säger Strömfors.

En man står utomhus och tittar in i kameran. Bakom honom skymtar byggnader på avstånd.
Bildtext Om man har förhöjda halter radon i inomhusluften bör man överväga att göra något åt det innan en försäljning, anser mäklaren Mikael Strömfors.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Det finns inte något krav på att göra en radonmätning när man ska sälja ett hus. Men har man gjort en undersökning så bör resultatet visas i samband med försäljningen.

I praktiken är ändå radonhalterna granskade i få bostäder i Finland. Enligt Strålsäkerhetscentralen handlar det om bara 10-20 procent.

Strömfors har aldrig hört att någon säljare har ställts till svars för att det senare framkommit att ett hus har för höga halter radon i inneluften.

I nyare hus har radongas tagits i bekantande i byggskedet. Problemet finns främst i äldre hus. Andra faktorer som spelar in är byggår, huskonstruktion och placering.

– Om man är i beråd att köpa ett östnyländskt hus med markbunden betongplatta som är byggt på 1960–70-talet så ska man utföra en granskning om det är en viktig sak för en. En del kunder tar det mera på allvar än andra, säger Mikael Strömfors.

Skulle ett högt radonvärde vara en avgörande sak för dig när du köper hus? Motivera gärna i kommentarerna.