Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ströhö i toner dog när coronapandemin slog till – nu är det svårt att få Borgåunga att uppträda igen

Musiklärare Rolf Danielsson får inte ihop unga till en skolkör. Han har också svårt att få elever att uppträda på skolfester. Eleverna själva tror att det finns flera orsaker.

Det är inte lika populärt bland unga att uppträda som det har varit tidigare. Det konstaterar Rolf Danielsson som är musiklärare i Strömborgska skolan och i Borgå gymnasium.

– Tidigare var det kö till att sjunga solo. Nu finns det extra mikrofoner som inte ens används.

Skolelever som håller i musikinstrument.
Bildtext Rocco Liimatainen, Rasmus Lindqvist och Cian Breen går i nian. De har valt tillvalsmusik för att de tycker att det är ett roligt ämne och ett bra sätt göra något tillsammans med kompisar.
Bild: Atte Henriksson / Yle

När coronapandemin slog till måste Strömborgska skolan i Borgå inhibera sin populära musikshow Ströhö i toner. 2020 blev det första året på 36 år utan show.

Året därpå var det igen förbjudet att samlas och uppträda. Då bandades showen in i musikklassen och visades på video.

– Men det är ju inte alls samma sak. Det är nästan hemskt när man tänker på hur ljudet låter när man inte är proffs, säger Danielsson.

Två år utan show i en skola för klasserna 7–9 betyder att det för många av eleverna aldrig har funnits någon show.

Porträtt av Rolf Danielsson
Bildtext Musiklärare Rolf Danielsson har tre teorier om varför det inte är lika vanligt som förr att unga vill uppträda.
Bild: Atte Henriksson / Yle

Nu har Ströhö i toner lagts i graven. Danielsson tror inte han orkar försöka samla ihop till ett Ströhö i toner 2024.

– Det är redan svårt att få folk till julfester, avslutningar och svenska dagen-festen. Man får fiska.

Dessutom ska Danielsson, som hittat på hela konceptet och lett alla övningar och föreställningar, gå i pension från Strömborgska skolan nästa höst. I gymnasiet blir han däremot kvar som musiklärare åtminstone ett år.

Varför vill unga inte uppträda?

Rolf Danielsson tror att det finns många olika orsaker. En av orsakerna är ovana.

– Efter pandemin var många hemma. Nu har man lärt sig att umgås igen, nu ska man lära sig att uppträda igen.

En annan orsak är sociala medier och unga som har levt på videor och spel ganska många år.

– Det finns perfekta uppträdanden överallt man kan höra på. När man jämför det med hur man låter själv tycker man kanske att man inte är tillräckligt bra.

En tredje orsak är att telefonerna och paddorna tagit över. Genast då man inte har något att göra tar man fram telefonen eller ipaden.

– Vad gjorde man förr? Då kanske man sjöng eller spelade på ett riktigt instrument.

Cian Breen, Rasmus Lindqvist och Rocco Liimatainen går alla i nian. De har tillvalsmusik och har alla nyss spelat varsitt instrument. De tycker det är roligt att både spela och uppträda.

De spelar inget instrument på fritiden, men de har valt den här kursen dels för att få musicera med kompisar, dels för att musik är ett roligt ämne.

Elever: Det är obehagligt att bli filmad – inget vet hur det används

Niondeklassarna Linnea Backman och Emmi Holappa är också med på tillvalsmusiken den här dagen.

De funderar en liten stund och säger sedan att det är okej att bli intervjuade till radio. Deras sång i musikklassen får också spelas in, men de vill inte synas på bild.

De tycker det finns en del obehagliga sidor med att uppträda.

– Det känns inte alls bra för mig att uppträda, säger Linnea Backman.

Emmi Holappa uppträder ibland, på skolfester till exempel. Och hon har faktiskt valt tillvalsmusik just för att det ger en möjlighet att få ställa sig på scenen.

Borgåflickor om att uppträda: "Det är just det med telefonen, folk filmar och så sprids det"

3:44

Idag övade musikklassen Abbas Happy New Year och Holappa har bestämt att hon ska uppträda på julfesten.

– Men det är det lite annorlunda eftersom eleverna inte får använda sina telefoner på skolans fester.

Båda flickorna är rädda för att det de gör ska spelas in och sedan användas emot dem.

– Det är just det med telefonen, att folk kan filma och så sprids det. Och så skulle man få hat för det, säger Linnea Backman.

Att man skulle få kritik för ett uppträdande och utsättas för hat har inte hänt någon i tillvalsgruppen, med både flickorna och pojkarna pratar om att det är något som skulle kunna hända.

Och så är det det där med självkritiken.

– Jag hör ju mig själv på lektionen och hör om det går fel, säger Backman, som inte tycker om att uppträda.

Emmi Holappa skulle gärna vara med i Ströhö i toner om det skulle ordnas. Linnea Backman skulle inte själv ställa upp, men hon skulle gärna komma och titta.

Hur kan vuxna eller musikläraren hjälpa så fler elever skulle våga visa vad dom kan?

Det måste komma inifrån och inte utifrån, konstaterar Holappa.

– Man måste nog själv bara göra det. När jag gjorde det först vågade jag inte alls, men sen när jag hade gjort det en gång kändes det mycket bättre.

Att lära sig uppträda är att lära sig möta sina rädslor

Att lära sig uppträda är viktigt, säger musiklärare Danielsson. Man utsätter sig för skrämmande situationer och lär sig bli van med obekväma känslor.

– Man blir nervös, man ska kunna sitt nummer. Man är rädd för vad kompisarna tycker. Det är jättemycket rädslor. Det är en stor sak för den som går i högstadiet.

Det är så hemskt svårt att förklara för någon hur det känns efter ett uppträdande, för man måste göra det för att uppleva det. Jag tror det är hemskt viktigt att uppträda!

Musiklärare Rolf Danielsson

Rolf Danielsson berättar om elever som sagt att de skulle kunna hoppa under en buss för att slippa uppträdandet eftersom de är så nervösa. Men sen när det har gått bra och det är över, då kommer kicken som kan lyfta bussen.

– Det är den glansen jag ser i deras ögon när de har uppträtt, den saknar jag nu. Det är så hemskt svårt att förklara för någon hur det känns efter ett uppträdande, för man måste göra det för att uppleva det. Jag tror det är hemskt viktigt att uppträda!