Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Premiär för serien Hallonbacken på Yle under julhelgen

Uppdaterad 19.11.2023 17:56.
Patienten Stina (som spelas av Salma Sarkola) sitter med blicken vänd ut från bilden framför ett stort fönster där solen silar in genom de fördragna gardinerna, medan hon blir undersökt på ryggen med stetoskop av en sjuksyster (som spelas av Jessica Grabowsky) på sanatoriet i Hallonbacken.
Bild: Söder Films Oy / Yle

Tv-serien Hallonbacken baserar sig på succéboken av Eva Frantz och visas på Yle under julhelgen. Yle visar också en dokumentär om hur det gick till när tv-serien gjordes.

”Hallonbacken är ett rysligt spännande epokdrama för barn baserat på en roman. Det är ett utmanande upplägg att ro i hamn men den här gången har det verkligen lyckats. Jag ser så fram emot att höra tittarnas reaktioner!” säger Ted Forsström, ansvarig producent för Svenska Yles barninnehåll.

Tv-serien Hallonbacken baserar sig på barn- och ungdomsrysaren med samma namn från år 2018. Boken blev en enorm succé och författaren Eva Frantz belönades med Runeberg Junior-priset år 2019, som är ett pris där barnen själva utser årets bästa bok.

Hallonbacken utspelar sig på 1920-talet och huvudpersonen är den fattiga flickan Stina, som lider av tuberkulos och skickas till ett fint sanatorium. Där upptäcker hon att sanatoriet har en fruktansvärd hemlighet. En liten tröst hittar Stina i en jämnårig medpatient, Ruben, men hon träffar honom bara om nätterna. Med risk för sitt liv bestämmer sig Stina för att lösa mysteriet och få rättvisa för både levande och döda barn.

Det är produktionsbolaget Söder Films som står bakom filmatiseringen av Hallonbacken, som har spelats in i Gamla stan i Borgå, Stansvik i Östra centrum och Svidja slott i Sjundeå.

Serien i tre delar publiceras i sin helhet på Yle Arenan den 20 december. Under julhelgen är det perfekt för hela familjen att krypa upp i soffan tillsammans: ett avsnitt per dag visas på Yle Fem med start den 26 december.

Stort intresse för serien på förhand

Inför inspelningen av Hallonbacken var intresset för att delta i castingen enormt: 650 barn skickade in en ansökan. Huvudrollen som Stina gick till Salma Sarkola.

”Det är inte ofta en casting får så här många intresserade. Det vittnar om hur starkt boken tilltalar den unga publiken, men också hur stort intresse det finns för högkvalitativ spänning för den här målgruppen”, säger Forsström.

I samband med att serien publiceras, visas också dokumentären Bakom Hallonbacken där huvudrollsinnehavaren Sarkola tar publiken på en rundtur i kulisserna och ger en inblick i hur produktionen gått till. Dokumentären publiceras på Yle Arenan den 20 december och visas på Yle Fem den 27 december.

De övriga rollerna spelas av Theo Zilliacus, Carl-Kristian Rundman, Jessica Grabowsky, Chloé Galbe, Martin Bahne, Lena Labart, Edith Holmström, Mathilda Pinomaa och Julia Kouhia.