Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Besvär har lett till att renoveringen av Norsens Cygnaeus-enhet blir dyrare än planerat – två miljoner euro mer behövs

Uppdaterad 17.11.2023 08:09.
Cygnaeus lågstadieskola i Helsingfors
Bildtext Skolbyggnaden i Rödbergen är långt över 100 år gammal.
Bild: Yle/Petter West

Besvär, noggranna utredningar och priset på vinnande offerten innebär att renoveringen av Cygnaeus-enheten blir dyrare än det var tänkt.

I höstas inledde eleverna i grundskolan Norsens Cygnaeus-enhet sin exil i paviljongskolan vid Eirastranden i Helsingfors. De, alltså eleverna i årskurs 1-4, väntar på att deras egentliga skolbyggnad ska genomgå en grundlig renovering.

En renovering som nu ser ut att bli mycket dyrare än det inledningsvis var tänkt då projektplanen godkändes av stadsfullmäktige i oktober 2020. Då såg slutsumman ut att landa på strax under 15 miljoner euro.

Nu, tre år senare, behövs ytterligare två miljoner skjutas till – och den nya budgeten kan som högst uppgå till strax under 18 miljoner euro.

Besvär har orsakat kostnader

Det hör inte till ovanligheterna att byggprojekt, som fick grönt ljus före pandemier och ryska anfallskrig, behöver mera pengar nu. Även i det här fallet hänvisas till chockhöjningar av material- och energikostnader.

Men det är inte den enda orsaken.

På sektionen för byggnader och allmänna områden vid Helsingfors stadsmiljönämnds föredragningslista för mötet 16.11 finns en lång lista med orsaker till att de extra två miljonerna behövs.

Bland annat har konkurrensutsättningen och vinnaren Lujatalo Oy:s offert lett till ökade kostnader.

Också planeringskostnaderna har ökat, dels då fler utredningar än normalt har gjorts och renoveringsgraden stigit och dels eftersom den nya ventilationen måste planeras om då skolbyggnadens vindsutrymme, där den ska placeras, visade sig vara för litet.

Dessutom ska besvär mot projektet ha lett till att det har blivit försenat och ytterligare ökat byggnads- och planeringskostnaderna.

Ansiktslyft

Skolhuset på Sjömansgatan i Rödbergen är byggt på 1910-talet och ska nu genomgå en teknisk och funktionell renovering. Lokalerna ska uppdateras så att de svarar på de krav dagens undervisning ställer, byggnaden ska bli mera energieffektiv, fönstren ska bytas ut och den söndriga fasaden få ett ansiktslyft.

Dessutom ska alla våningar få toaletter.

På agendan finns också att restaurera dekorationsmålningar i byggnaden.

Sektionen för byggnader och allmänna områden vid Helsingfors stadsmiljönämnd beslöt på sitt möte under torsdagskvällen (16.11) att föreslå att stadsstyrelsen godkänner kostnadshöjningen.