Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En svår gäst på besök – synen på Israel och Hamas går fullständigt isär då Turkiets president Erdoğan gästar Tyskland

En leende president Erodgan framför EU:s och Turkiets flaggor
Bildtext Recep Tayyip Erdogan och Olaf Scholz har diametralt olika syn bland annat på kriget i Gaza.
Bild: EPA-EFE

Det är bäddat för spänningar då Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan under fredagen träffar förbundskansler Olaf Scholz i Berlin. Beträffande kriget i Mellanöstern är Tyskland och Erdoğans Turkiet inne på en fullständigt olik linje.

Vi kommer att göra klart för världen att Israel är en krigsförbrytare. Det som sker i Gaza handlar inte om försvar utan om en massaker, konstaterade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i samband med en stor pro-palestinsk manifestation i Istanbul i slutet av oktober.

Innan det hade Erdoğan redan hunnit kalla terrororganisationen Hamas för en befrielserörelse och efter det har han även ifrågasatt Israels existensberättigande och stämplat landet som en fascistisk terrorstat.

Att Erdoğan nu besöker Tyskland anser många att inte överhuvudtaget borde få ske och hans besök kantas av protester och demonstrationer.

”Erdogans beskyllningar absurda”

Från den tyska regeringens sida betonas att man också måste hantera svåra realtioner med allierade.

– Hamas är en terrororganisation och Israel är en demokrati med rätt att försvara sig. Vår syn på saken är helt klar och den för jag också vidare. Beskyllningarna som Erdoğan riktar mot Israel är absurda, säger förbundskansler Olaf Scholz inför mötet med Erdoğan.

Under det två och en halv timme långa mötet mellan Scholz och Erdoğan ska det under fredagskvällen också handla om EU:s flyktingavtal med Turkiet, samt om kriget i Ukraina.

Förutom Berlin ska den turkiske presidenten också besöka Köln.

På lördag spelar Tyskland en fotbollslandskamp mot Turkiet, men det är än så länge oklart om Erdoğan då kommer att sitta på läktaren.

Tusentals turkar demonstrerar för Erdogan i Köln.
Bildtext Turkiska invandrare i Tyskland har ofta uttryckt sitt stöd för Erdogan.
Bild: EPA/HENNING KAISER

Samarbete med turkisk moskéförening ifrågasätts

Den turkiska presidentens besök har också utlöst en debatt kring den turkiska moskéföreningen Ditibs verksamhet i Tyskland.

Efter Erdoğans uttalanden om Hamas och Israel är det många som ifrågasätter att den tyska staten ska samarbeta med en religiös organisation som styrs direkt från Turkiet.

Till exempel utnämns alla imamer vid Ditibmoskéerna i Turkiet och föreningen har kritiserats för att inte klart ta avstånd från vare sig president Erdoğans Israelretorik eller antisemitiska uttalanden av turkiska religiösa myndigheter.

Bland annat de två regeringspartierna De Gröna och liberala FDP talar nu om att samarbetet med Ditib inte kan fortsätta som tidigare.