Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Möss och kyla – så här ser de utländska studerandes vardag ut i Kristinestad

Utländska studerande trivs i Kristinestad - Spela upp på Arenan

Tre månader har gått sedan ett tiotal utländska elever anlände till Kristinestad. Ett stort ansvar ligger på dem, eftersom de ska vara småskolornas och Finlands räddning.

Kristinestads gymnasium är bland de första svenskspråkiga gymnasierna i Finland att nappa på företaget Finest futures erbjudande att ta emot utländska elever till sin skola.

Tanken är att eleverna ska gå ut gymnasiet i Finland, möjligtvis studera vidare och bidra till att lappa arbetskraftsbristen i landet.

Innan eleverna anlände till Kristinestad och Finland hade de studerat svenska i sitt hemland i ungefär ett halvt år.

Htin Kyaw ”Rocky” Lwin från Myanmar var en av de ungdomar som såg möjligheterna i att studera i Finland.

– Jag förstår vad människor pratar, men jag kan inte prata med dom. Jag kan läsa bra, men vissa ord förstår jag inte, säger han på hyfsat bra svenska.

Även om han redan lärt sig en hel del svenska gör vi ändå intervjun på engelska. Även engelska språket flyter på bra, vilket enligt honom kommer till nytta då han ska lära sig svenska.

– Jag valde att komma till Finland för att studera och att göra det på svenska just för att det är ganska liknande som engelska, vilket jag kan ganska flytande.

För Rockys kompis Hanzhong Yuan från Kina, som även går under det engelska namnet Morgan, har det svenska språket varit lite svårare att snappa upp.

– Jag lär mig fortfarande för att jag missade några viktiga svenska lektioner, så jag försöker hinna ikapp de andra, säger han.

En bok med kinesiska tecken.
Bildtext Kinesisk lagtext.
Bild: Juho Teir / Yle

Morgan vill läsa juridik efter gymnasiet och han läser kinesisk lag på fritiden. Men fritiden fylls också av videospel och kockande.

– Han är en bra kock, säger Rocky.

– Min farfar är en professionell kock och han har lärt mig mycket.

Rocky och Morgan bor i en lägenhet i Kristinestad tillsammans med en tredje utländsk studerande, eller deras katt som Morgan skämtsamt kallar honom.

En riktig katt skulle dock komma till användning eftersom Morgan har lagt ut råttfällor på golvet.

– Varje vecka är här nya möss, konstaterar han.

Trivs i lugnet

Både Morgan och Rocky kommer från betydligt större städer än Kristinestad, men åtminstone för Rocky har det inte varit svårt att anpassa sig till lugnet i Kristinestad

– Jag är från Mandalay, Myanmars näst största stad. Jämfört med Kristinestad är det väldigt annorlunda, men för det mesta föredrar jag ställen där det är färre folk, säger Rocky.

– Det är helt ok här. Alla är snälla och trevliga, men det är lite tråkigt. Det är mindre att göra, säger i sin tur Morgan.

Rocky sitter för det mesta framför sin dator under fritiden eftersom han planerar studera datateknik och programutveckling i framtiden.

– Efter gymnasiet ska jag vidare till något universitet här, kanske till Helsingfors. Jag har redan hittat några universitet som jag kunde söka till.

– Ända sedan liten har jag varit intresserad av datateknik och programutveckling.

En råttfälla på ett trägolv.
Bildtext Råttfällorna har varit i flitig användning i pojkarnas lägenhet i Kristinestad.
Bild: Juho Teir / Yle

Jag ber dem också svara på vad som varit den största skillnaden mellan deras hemland och Finland. Enligt Morgan är det trafiken.

– När jag ska över vägen så stannar bilarna här, det är otroligt. I Kina skulle de bara köra vidare.

Även Rocky nämner trafiken, men för honom var också den finländska vintern en chock.

– Det här är första gången jag upplever kallt väder. Men jag gillar kylan även om jag måste vara lite försiktig eftersom min kropp inte riktigt kan hantera temperaturväxlingarna.