Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Konstmuseet Amos Rex får ny chef

Nya Amos Rex-chefen Keiran Long fotograferad på Amos Rex kullar.
Bildtext Museikuratorn och journalisten Kieran Long är född och uppvuxen i Storbritannien. Senast har han varit verksam i Stockholm på Statliga arkitektur och designmuseet ArkDes.
Bild: Cata Portin

Kieran Long har valts till ny museichef för Amos Rex. Han efterträder Kai Kartio och inleder arbetet i början av februari 2024.

”Vi ville tillföra någonting nytt på konstscenen i Helsingfors och därför tog vi som utgångspunkt att vi skulle leta efter kandidater också utanför Finland.”

Så motiverar Konstsamfundets vd och Amos Rex styrelseordförande Stefan Björkman valet av Kieran Long. Med sitt gedigna kunnande och sin internationella bakgrund förväntas Kieran Long leda Amos Rex mot nya framgångar.

Amos Rex är en av de mest framgångsrika och spännande nya samtidskonstinstitutionerna i Europa

I ett pressmeddelande kommenterade Kieran Long sitt nya uppdrag på följande sätt:

"Amos Rex är en av de mest framgångsrika och spännande nya samtidskonstinstitutionerna i Europa, och det är en stor ära att bli vald för att fortsätta det enastående arbete som Kai och teamet har gjort sedan 2018.”

Den brittiske journalisten och museikuratorn Kieran Long har senast fungerat som överintendent på Statliga arkitektur och designmuseet ArkDes i Stockholm. Tidigare har han arbetat på Victoria & Albert museum i London där han fungerat som chef för museets enhet för design, arkitektur och digitalisering.

Nya chefer också på Ateneum och Kiasma

Tidigare i november presenterade också Nationalgalleriet två nya chefer. Museet för nutidskonst Kiasma har utnämnt FM Kiira Miesmaa för följande femårsperiod. Hon efterträder Leevi Haapala som innehaft posten sedan år 2015.

Porträttbild på Kiira Miesmaa
Bildtext Kiira Miesmaa tillträder som ny chef för Kiasma fr.o.m. 1.6.2024.
Bild: Finlands Nationalgalleri

Anna-Maria von Bonsdorff tillträder sin femåriga tjänst på konstmuseet Ateneum vid årsskiftet, då Ateneums nuvarande chef Marja Sakari går i pension.