Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Franskt företag bygger rekordstora batteriparker i Estland – kan täcka en åttondel av landets elbehov när det är som störst

Uppdaterad 17.11.2023 17:35.
En fiktiv karta över hur en batteripark i Estland kommer att se ut när den är byggd.
Bildtext Så här kommer den ena batteriparken att se ut när den är byggd. Batteriparken är anläggningen till vänster, till höger en elstation som den kopplas till.
Bild: Gustaf Antell

Det franska solenergiföretaget Corsica Sole planerar att bygga kontinentala Europas mest kraftfulla batteripark i Estland. Den ska stå klar om ett par år, lovar företaget.

I praktiken rör det sig om två separata batteriparker som byggs en bit utanför Tallinn på 30 kilometers avstånd från varandra – orterna Kiisa med 700 invånare och Aruküla med 2 000 invånare.

Men de hör ihop och byggs som ett samarbete med Corsica Sole och det estniska solenergiföretaget Evecon. För Estland är det här ett stort steg mot en tryggare elförsörjning.

Läs mer om batteriparker här.

Jean-Gabriel Steinmetz, Corsica Sole, och Karl Kull, Evecon.
Bildtext Jean-Gabriel Steinmetz, Corsica Sole, och Karl Kull, Evecon.
Bild: Gustaf Antell

– Det finns olika lösningar för att lagra elektricitet och idag är batterier det effektivaste sättet att göra det. De tar lite utrymme och det går snabbt att bygga anläggningen och få elektriciteten ut på marknaden.

Det säger Jean-Gabriel Steinmetz, Corsica Soles chef för nya marknader.

– Det är dessutom lätt att hitta finansiering till batterirelaterade projekt och de blir snabbt kommersiellt lönsamma.

Evercons VD Karl Kull påpekar att elnätet alltid kommer att ha nytta av batteriparker. Det är alltså en investering utan bäst före-datum.

Följer projektplan för stort batteriprojekt i Belgien

Corsica Sole öppnade för exakt ett år sedan den hittills största batteriparken i kontinentala Europa i Belgien. Den batteriparken har en effekt på 50 megawatt (MW).

– Vår anläggning i Belgien fungerar enligt förväntningarna, både affärsmässigt och tekniskt, säger Steinmetz.

I Estland kommer vardera anläggning att ha en effekt på 100 MW, så totalt handlar det om ett tillskott i Estland på 200 MW, som ger 400 MWh energi.

Enligt Estlands elnätsbolag Elering har Estlands högsta elförbrukning någonsin legat på 1 591 MW. Batteriparken kunde alltså täcka ungefär en åttondel av behovet när det är som störst.

Estlands klimatminister Michal: God nyhet att vi får mer kapacitet

I det här skedet är det svårt att hitta någon kritiker av projektet. Estlands regering står bakom det av två tydliga skäl.

– Det är en god nyhet att vi får större reserv- och lagringskapacitet, och det är extra välkommet att det handlar om ett projekt med privata aktörer.

Estlands regering har lovat att jobba för den gröna omställningen, meden just stora offentliga satsningar är något som folkopinionen inte ställer sig bakom.

Energilagring anses av många experter vara en viktig del av framtidens energisystem.

Elledningar i Villmanstrand.
Bildtext Målet är att batteriparken ska vara kopplat till elnätet som ett komplement till till exempel framtida förnybar energi, vars tillgång kan vara instabil.
Bild: Mikko Savolainen / Yle

– Frankrike har 300 soldater på plats i Estland. Nu tillkommer en stor investering i estnisk energisäkerhet, det glädjer mig, kommenterar Frankrikes ambassadör Emmanuel Mignot.

En av de stora utmaningarna för det franska företaget Corsica Sole är att tillfredställa alla tekniska specifikationer som gör det möjligt att koppla upp batterierna till det estniska elnätet.

Enligt Steinmetz har de nu lyckats med det. Men det verkliga testet kommer först när de två anläggningarna är klara. Byggstart blir på våren.