”Det här är leksaker” – maskinerna som ska hitta fluor på skidorna får skarp kritik en vecka före världscupstarten, så här försvarar tillverkaren dem
Konstiga resultat och skarp kritik då Fis inte verkar kunna testa vallor för fluor. Tillverkarna försvarar ändå sina apparater – och berättar vad de egentligen är till för.
Resultat som känns påhittade.
Samma skidor kan ge två fullt olika resultat då de testats med en minuts mellanrum, trots att man inte gjort något åt dem under tiden.
Bara vissa vallor från enstaka tillverkare som genomgående ger godkänt resultat.
Och det där är bara några av problemen som dykt upp under upptakten till att världscupen på skidor kör igång i Ruka nästa vecka.
I Olos, där flera toppåkare körde något av ett genrep förra veckoslutet, var användningen av fluorbaserade vallor förbjudet, men förbudet övervakades inte.
I Ruka kommer det internationella skidförbundet Fis att åtminstone på pappret se till att ingen fuskar. Åkarnas skidor kommer att granskas både före start och efter målgång.
Men det är många som är skeptiska till hur tillförlitliga resultaten är.
Ord och inga visor av vallatillverkaren
Kristian Lagerstedt är produktutvecklare på det finska företaget Rex, som tillverkar skidvallor. Han har satt in sig i testningsproceduren och lägger bestämt ut texten då Yle Urheilu ber honom kommentera Fis sätt att övervaka förbudet.
– Apparaterna man använder är leksaker om man jämför till exempel med alkomätare som polisen använder för att få fast rattfyllerister. Den borde mäta fluorhalten, men gör inte det, säger han.
– Jag testade sex olika vallor som med säkerhet är 100 procent är fluorfria och den här apparaten hittade fluor i varendaste en av dem.
Lagerstedt misstänker nämligen att apparaten inte alls mäter fluorhalten utan att den jämför vallan med ett ”bibliotek” av vallor för att komma fram till om det kan finnas fluor i den. Och det biblioteket är enligt Lagerstedt milt sagt bristfälligt.
– Så om man då får fram en valla som är helt fluorfri och bättre än någon annan valla på marknaden mitt under säsongen så kan man inte använda den för att apparaten fäller den enkom för att den inte kan jämföra det med något.
Enligt Yle Urheilus uppgifter kan det finnas fog för anklagelserna. Apparaten ska ha godkänt vallor som Fis känt till innan hösten, medan nyare produkter genomgående testat positivt för fluor.
– Det väcker frågor om rättsskyddet. Det finns inget B-prov man kan ta, som till exempel i dopningsfall, säger diplomingenjören Lagerstedt.
Lagerstedt hävdar också att det redan finns sätt att lura apparaten. Han vill inte berätta hur, men påpekar att fluor kan vara oerhört mycket mer effektivt än dopning till exempel då föret är blött.
Avslöjade förfalskad målning
Apparaten som både Fis och skidskytteförbundet IBU har köpt in heter Alpha II och tillverkas av det tyska företaget Bruker. Svensken Anders Nilsson, doktor i kemi, är försäljningschef för apparaten i Norden och känner den väl.
Han hör också till en arbetsgrupp som satts till för att jobba på fluorförbudet inom Fis. Han vill genast understryka att Alpha II inte ursprungligen är tänkt för det här ändamålet – den är inte alls byggd för att analysera skidor.
– Våra kunder är istället kriminaltekniska laboratorium som polisen, tullen eller Försvarsmakten kan behöva. Och den används också inom vårdbranschen, berättar Nilsson.
– Men den har fler användningssätt än så. Den har också lyckats avslöja en förfalskad målning på ett museum, då resultatet visade att målfärgen som använts i konstverket var nyare än själva målningen sades vara, tillägger han.
Nilsson kommer också att finnas på plats i Ruka för att se till att de som använder testningsapparaturen faktiskt gör det rätt och följer både Brukers och Fis anvisningar.
”För snabbtest är det här det bästa”
Alpha II använder sig av interferometri för att analysera sina provbitar. Det innebär i klarspråk att den känner igen molekyler genom att använda ljus och sen jämföra intensiteten av ljuset.
Apparaten letar mer specifikt efter något som heter PFAS, alltså ämnen som innehåller kol och fluor.
Det är inte optimalt, medger Nilsson, men han tycker ändå att det är det bästa sättet som finns tillgängligt just nu.
– En masspektrometer skulle vara det bästa sättet, men då skulle man behöva skicka in sina skidor åt Fis två veckor före en tävling. För ett snabbtest i samband med en tävling är det här det bästa sättet, säger Nilsson.
Lägger skulden på vallafirmorna
Han är också fullt medveten om all kritik.
– Om en vallatillverkare säger att de fått rött ljus då de testat 100 procent fluorfritt ämne så har ämnet innehållit fluor. Men orsaken kan också vara att deras produktionsmaskineri kontaminerats av fluor från tidigare produkter, säger Nilsson.
– Vi har skickat vallor vidare till laboratorium då tillverkare bett om det. Och varje gång har man hittat fluor. Vi är helt öppna till att samarbeta med dem som vill det, tillägger han.
Enligt Nilsson har man också fått svar på vad det var som hände då norskan Ragnhild Mowinckel diskades då den alpina världscupen körde igång i Sölden.
– Det fanns inte fluorvalla på skidorna, men utrustningen man använt för att putsa dem hade kontaminerats.
Efter att fluorförbudet trädde i bruk har samtliga landslag uppmanats att putsa all serviceutrustning med omsorg för att se till att det inte finns kvar rester av fluor någonstans.
– Vi är också medvetna om hur man kunde försöka lura apparaten. Vi tror ändå inte att det leder till att någon får en klar fördel i tävlingar även om det tekniskt sett skulle gå att göra, säger Nilsson.
Forskaren skeptisk: ”Som att skjuta en mygga med kanon”
Veli-Matti Tiainen är i sin tur forskande fysiker vid Orton-sjukhuset i Helsingfors. Yle Urheilu bad honom bekanta sig med sättet Fis kommer att övervaka fluorförbudet.
Han tycker det finns flera intressanta frågor som behöver svar.
– Det här sättet att analysera och mäta vallor är lite utmanande då man inte kan göra det direkt från skidan, utan man måste skrapa bort av vallan och sen analysera den. Så hur säkerställer man att man alltid får exakt samma mängd valla? frågar han sig.
– Och så undrar jag varför man inte först testar med uv-lampor. Fluor är ändå, som namnet säger fluorescerande, och för att det ska vara någon nytta av mängden fluor i en valla så skulle man dessutom känna av det med bara fingret.
– Det känns lite som att man skjuter en mygga med en kanon.
Och han höjer ett varningens finger.
– På basis av det jag läst om det här så kan det i värsta fall leda till justitiemord.
Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus artikel ”Vääriä positiivisia, tiettyjen merkkien suosimista, huijattavissa, epäluotettava” – näin puolustautuu hiihdon kohulaitteen valmistaja skriven av Pekka Holopainen och Laura Arffman.