Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Varför har Fredrik Jensen inte varit med i landslaget? Tysklandsproffset medger besvikelse och sätter ord på 2023: ”Min värld har inte gått under”

Fredrik Jensen i landslaget 2022.
Bildtext Fredrik Jensen har inte fått speltid i landslaget på ett drygt år.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Frågan som många i Fotbollsfinland ställt i höst: Hur kan en Bundesligaspelare inte vara med i landslaget? Fredrik Jensen medger att han inte har tittat på höstens kvalmatcher.

Två gånger på bänken i mars. Det är de enda noteringarna som går att göra efter Fredrik Jensens namn i det pågående EM-kvalet.

Märkligt, tycker många som följer landslaget.

Hur är det möjligt att en spelare med Bundesligastatus inte ryms med i Finlands trupp? Just nu är Lukas Hradecky den enda spelaren utöver Jensen i en topp fem-liga i Europa.

– Jag har fått den frågan många gånger den här hösten. Jag svarar alltid att man ska flyga till Finland och fråga Rive, säger Jensen i en intervju med Yle Sporten.

Markku Kanerva under presskonferense.
Bildtext Markku Kanerva.
Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Förbundskaptenen Markku Kanerva har hänvisat till brist på speltid i Augsburg under hösten. Jensen säger att han respekterar Kanervas beslut och att det är tränaren som bär ansvaret för sina val.

– Jag kan inte påverka honom med vad jag säger eller gör utanför planen. Det är givet att jag alltid vill vara med i landslaget och jag har varit besviken, men det är han som tar ut truppen. Min värld har inte gått under. Jag har kunnat spendera tid med min familj.

Tränarbytet gav trendbrott

I sak har Kanerva egentligen haft rätt. Fredrik Jensen spelade 53 minuter i Bundesliga fram till början av oktober, och då han sätter ord på sitt 2023 kan man kortfattat summera utläggningen med att det har varit en lång berg- och dalbana.

Då året har nått fram till november kan Jensen le.

– Det har varit upp och ner, en massa fint men också många besvikelser. Det här verkar ha varit min trend under de senaste åren. Jag vill bara vara frisk och njuta av att spela fotboll. Då är det också roligt.

Jensen flyttade till Augsburg sommaren 2018, men då han är inne på sin sjätte säsong i den tyska ligaklubben väntar han fortfarande på att etablera sig fullt ut. Kan han bosätta sig i startelvan nu?

Fredrik Jensen i match mot Hoffenheim.
Bildtext Senast spelade Fredrik Jensen 82 minuter mot Hoffenheim. Hans Augsburg ligger tionde i Bundesliga inför omstarten nästa vecka.
Bild: STELLA Pictures/action press

Inledningen med Augsburgs nye tränare – dansken Jess Thorup – har varit lyckad. Han ersatte Enrico Maaßen i mitten av oktober och Thorup har öppnat dörren till startelvan för Jensen efter en säsongsstart på bänken.

– Det var faktiskt skönt med tränarbytet, säger han med ett skratt.

Jensen startade bara två matcher i Bundesliga under vårsäsongen i år och då var framtiden oklar.

– Jag stod på stället i Augsburg och föreslog till klubben att det kanske är bäst med ett lån – både för mig som spelare och för klubben. Tränarbytet förändrade situationen. Jag har inte gjort något annorlunda, men han har gett mig speltid i fyra matcher, vi har tagit en del poäng och mitt spel har rullat rätt bra. Det har varit kul att få det ansvar som jag vill ha.

Fick dotter i somras

Det här är andra gången på ett par säsonger som Jensen har hamnat i kläm i Augsburg. Vårsäsongen 2022 var han placerad i frysboxen, men med Maaßen fick han nytt förtroende ett tag innan speltiden sinade i våras.

Hans år i Tyskland har dessutom kantats av flera skador som har bromsat utvecklingen.

– Tankarna flyger till vänster och höger, upp och ner. Man tror att man har tagit en plats, men så kommer en skada och så ramlar man neråt i hackordningen. Just nu tittar jag framåt och gör allt för att det förblir så här.

– För ett par år sedan satte jag för mycket press på mig själv och funderade på att det inte ska komma en ny skada.

Min dotter föddes efter förra säsongen och det hjälpte också mig otroligt mycket. Nu har jag något i mitt liv som är miljoner gånger viktigare än fotbollen

Fredrik Jensen

Jensen fyllde 26 år i september och konstaterar att åldern har gett perspektiv. Det märks när han pratar, svaren är långa och genomtänkta.

– Jag var 20 år då jag flyttade till Augsburg, nu är jag närmare 30 än 20. Min dotter föddes efter förra säsongen och det hjälpte också mig otroligt mycket. Nu har jag något i mitt liv som är miljoner gånger viktigare än fotbollen.

Tittade inte i oktober

Dagar med landslaget betyder dessutom en extra familjeträff numera. Richard Jensen har etablerat sig i försvaret under det senaste året och han är väldigt glad för hur brorsan har tagit för sig i Tyskland.

– Efter en del motvind har han bevisat att han är viktig för Augsburg. Han har varit riktigt effektiv och visat upp sitt passningsspel och sin spelförståelse. Det kan vi ha nytta av också då vi ska ta oss igenom motståndarförsvar.

Fredrik Jensen firar 1–0-målet.
Bildtext Fredrik Jensen har gjort sju mål på tjugosex landskamper.
Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

I EM-kvalet 2019 gjorde Fredrik Jensen flera avgörande mål, men de två senaste åren har han knappt varit med i landslaget. 2022 blev det bara en match i Nations League och senaste målet kom för över tre år sedan.

– Jag hoppas på att få minuter och hjälpa laget med mål eller assist, men sist och slutligen handlar det inte om mig. Vi ska sköta matcherna och vinna dem.

De två förlusterna i oktober begravde Finlands chanser i EM-kvalet och avslutningen blir ren kosmetika.

– Ärligt talat tittade jag inte på matcherna. Det finns inget som jag hatar mer än att titta på mitt eget lags matcher. Det är klart att besvikelsen var stor och en ny möjlighet kommer i EM-playoffet i mars, men det lönar sig inte att titta framåt för mycket.

EM-kvalet mellan Finland och Nordirland spelas på Olympiastadion i Helsingfors. Matchen sänds i TV2 och på Yle Arenan med avspark klockan 19.00.

Diskussion om artikeln