Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekordmånga förskolebarn lägger press på S:t Karins – Staden utreder om privata daghem kan erbjuda förskola

Uppdaterad 17.11.2023 11:19.
Daghemsbarn vid enhet i S:t Karins.
Bildtext Saga Reijonen, Molly Hellström och Ebba Alm trivs bra vid den svenskspråkiga förskolan i S:t Karins.
Bild: Jesper Alm / Yle

Där många kommuner tampas med sjunkande elevantal går S:t Karins mot strömmen och växer så det knakar. Nästa år börjar rekordmånga svenskspråkiga barn i förskolan vilket leder till specialarrangemang.

– Jag är ingen siare, och vi vet inte hur många familjer som flyttar till orten eller hur många barn som föds under de kommande åren, men nästa år är exceptionellt enligt de mätare vi har, säger Kaisa Mattila som är chef för småbarnspedagogiken i S:t Karins stad. Normalt har vi haft mellan 30 och 40 barn men som det nu ser ut inleder minst 56 barn sin förskola på svenska hösten 2024.

Mattila har därför kartlagt möjligheterna för privata daghem att arrangera förskoleundervisningen under läsåret 2024 och 2025 eftersom behovet är klart större än det varit tidigare år.

Ung kvinna med glasögon och färggranna kläder.
Bildtext Kaisa Mattila, chef för småbarnspedagogik i S:t Karins, vill vända på varje sten för att hitta bra lösningar för förskolan i staden.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Vi har beredskap att utvidga förskolan vid kommunala S:t Karins svenska daghem med en grupp också, men vi ställer oss väldigt positiva till att också privata daghemmen arrangerar förskolan, säger Mattila. Staden har en gemensam läroplan och undervisningen som ges vid enheterna håller samma goda nivå oberoende om det handlar om privata eller kommunala daghem.

Verkanappulats svenskspråkiga daghem Knatteby vill börja med förskola

Den privata daghemskedjan Verkanappulat meddelade att de är intresserade av att erbjuda förskola. Nu har rekryteringen av en lärare i småbarnspedagogik inletts.

– Den som kommer hit får möjlighet att skapa något nytt och jag ser att vi därför har möjlighet att hitta personal så att vi kan erbjuda förskola för de barn som börjat på daghemmet som ettåringar, säger daghemsföreståndaren Eija Kilpi vid Verkanappulats daghem Knatteby i S:t Karins.

Kilpi är själv utbildad förskolelärare och ser själv att lärostigen är viktig för både föräldrar och barn.

– Det att vi nu får möjlighet att erbjuda barn en chans att gå i samma daghem fram tills att de börjar skolan är en styrka som vi ska värna om, säger Kilpi. Jag tror därför att vi kommer att hitta personal och den som väljs måste förutom att vara behörig också kunna bra svenska.

Föräldrar oroliga över att barnen får sämre förutsättningar

Föräldrar som anonymt kontaktat Yle Åboland är oroliga för hur daghemmet ska lyckas hitta tillräckligt med personal som verkligen vill stanna vid enheten. Det har så sent som i höstas varit problem med personal som slutar och byter jobb.

– Jag kan kanske inte garantera att de som börjar arbeta hos oss också stannar kvar, men åtminstone kan jag försöka göra allt att de trivs hos oss, säger Kilpi. Vi har en bra stämning nu men jag medger att det stundvis har varit utmanande då personal valt att söka sig vidare i karriären.

Äldre blond och glad kvinna på daghem.
Bildtext Eija Kilpi, daghemsföreståndare vid Verkanappulat Knatteby, är glad att staden gett daghemmet en chans att arrangera förskoleundervisning.
Bild: Jesper Alm / Yle

Kilpi kan inte påverka lönesättningen eftersom det är en sak för Verkanappulats verkställande direktör att avgöra men Kilpi hoppas att lönen för den nya förskoleläraren ska vara konkurrenskraftig.

– Vi har en internationell miljö med svenskspråkig och finskspråkig personal som gör sitt bästa för att erbjuda kvalitativ småbarnspedagogik för barnen, säger Kilpi. Därför tror jag också att den förskoleundervisning som vi ska inleda kommer att hålla en god nivå.

Rekordmånga förskolebarn i S:t Karins

4:27

Diskussion om artikeln