Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från att ha knackat på Europadörren till konkurs – så här förklarar Honka bakgrunden till dystra beskedet: ”Budgeten har överskridits grovt den här säsongen”

FC Honka.
Bildtext FC Honkas fortsätter sin verksamhet i herrtvåan.
Bild: Kimmo Brandt / All Over Press

På torsdagen blev det klart att fotbollsligalaget FC Honkas bakgrundsbolag Esport Honka Oy ansöker om konkurs. Klubben har inte lyckats betala lagets löner under slutet av den gångna säsongen.

För bara ett par veckor sedan var FC Honka på vippen att nå Europaspel nästa säsong, men förlorade mot årets utropstecken VPS i finalen om den sista Europaplatsen. Det blev andra gången Esbolaget missade chansen att få kvala i Europa då klubben även förlorade Finska cupfinalen mot Ilves tidigare i september.

Förra veckans fredag blev det klart att klubben inte ansöker om ligalicens på grund av ekonomiska bekymmer. Under torsdagseftermiddagen fullbordades klubbens störtdykning då Esport Honka Oy:s utvecklings- och kommunikationsansvarige Kurt Möller bekräftade att bolaget ansöker om konkurs.

”Spelarbudgeten har överskridits”

Möller förklarar för Yle Urheilu att det handlar om flera bakomliggande faktorer. Det har bland annat blivit problem med det planerade fotbollsarenabygget.

– Vi har väntat på en arena under lång tid. Men det har dragit ut på tiden, och vi kan inte vänta längre.

– Sedan har vi haft två spelaraffärer, som vi kämpade att få igenom in i det sista, men utan framgång. Sedan fanns chansen till Europaspel. Det skulle också ha varit en finansiell möjlighet, men det lyckades inte heller.

Henri Aalto i närkamp med Tyler Reid.
Bildtext FC Honka åkte på förlust i finalen om Europaspel mot VPS.
Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Honka tvingades förlita sig på inkomster som inte var säkra.

– Sedan hittade man inga andra förnuftiga tillvägagångssätt eller möjligheter för en fortsatt verksamhet. I år har budgeten överskridits drastiskt. Spelarbudgeten har överskridits med långt över 500 000 euro.

– Vi har haft alltför höga resekostnader. Världssituationen har varit och är fortfarande mycket svår. Räntehöjningar, inflation, alla stjärnor i en dålig position, förklarar Möller.

Spelarna tvingas ansöka om lönegaranti

FC Honkas ägare Färid Ainetdin berättar för Länsiväylä att spelarnas och tränarnas löner kommer att betalas via lönegarantier från Närings-, trafik- och miljöcentralen. Summan av obetalda löner rör sig kring 120 000 euro. Det är beräknat att betalningsprocessen tar ungefär 3–4 månader.

– Det är så spelarna får betalt. Tyvärr kommer det att bli en viss försening, men förhoppningsvis kommer det att ske så snart som möjligt, säger Ainetdin.

Ainetdin berättar att han inte längre tänker stå för klubbens förluster. Orsaken bakom detta uppger han vara förseningen av stadionbygget och att han inte längre ville vänta på att de ekonomiska förutsättningarna skulle sättas i skick.

Henri Aalto.
Bildtext Henri Aalto blev Esport Honkas sista lagkapten i fotbollsligan.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Henri Aalto, som fungerat som lagkapten för FC Honka förra säsongen, är missnöjd över hur Ainetdin behandlat spelare i klubben. Spelarna fick beskedet om konkursansökan via en mellanhand.

– Inte vid något tillfälle har något kommunicerats till oss. Kontaktpersonerna mellan FC Honka och Esport har tystnat, berättar Aalto för HS.

– Vi har värvat spelare under sommaren och hösten och nu helt plötsligt finns det inga pengar. Esports anställda har fått betalt, men inte vi.

FC Honka kommer att fortsätta sin verksamhet i herrtvåan under FC Honka ry.