Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas stad svarar på kritik gällande anklagelser om plagiat: ”Ingen äger logotypernas grundformer”

Pargas stad nya logotyp.
Bildtext Pargas stads nya logotyp har anklagats för att redan användas av flera andra företag i världen.
Bild: Pargas stad/Pentagon Designs

Pargas stad lanserar ett helt nytt grafiskt utseende. Men den nya logotypen som ska symbolisera staden har anklagats för att vara plagiat, skriver tidningen Åbo underrättelser.

För att stärka sitt varumärke och stadens dragningskraft har Pargas stad uppdaterat sitt grafiska utseende. Stadens nya logotyp, som ser ut som vågor, ska symbolisera ”stadens närvaro både över och under havsytan”, står det i Pargas stads pressmeddelande.

Logotypen ska vara enkel att känna igen och lätt att identifiera med skärgårdshavsstaden Pargas. Det är företaget Pentagon Design som ligger bakom designen av logotypen.

Pargas stad skickade en offertförfrågan till nio mediebolag i januari 2023 och fick sex offerter, varav Pentagon Designs vann.

Men den nya logotypen har redan stött på kritik. Tidningen Åbo underrättelser skriver att logotypen redan används av andra företag runtom i världen. Bland annat ett brittiskt IT-bolag samt ett företag som hyr ut båtar i Karibien och Medelhavet, skriver ÅU.

Enligt Åbo underrättelser ska man nu föra en diskussion med tjänstemännen och eventuellt inom staddstyrelsen om den nya logotypen.

I ett mejl till Yle Åboland svarar Pargas stads kommunikations- och marknadsföringschef Linda Baarman på kritiken så här:

”Designen består av geometriska grundformer. En liknande form har setts användas i andra sammanhang av andra företag eller organisationer som illustration, vilket är ganska vanligt då det gäller användningen av en logotyp.

Även många likheter med Pargas stads segel-logotyp finns att hitta om man undersöker marknaden. Det finns ändå ingen som äger dessa geometriska grundformer, och då vår samarbetspartner Pentagon Design kollade upp marknaden under processen hittade de inga hinder till användningen.

Det är användningskontexten som ger logotypen ägarskap och igenkännlighet – logotypen förekommer praktiskt taget aldrig i 'ett vakuum', utan är en del av hela den nya grafiska profilen.”

Diskussion om artikeln