Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska herrlandslaget toksågas efter chockförlust mot Azerbajdzjan – EM-kvalfiaskot förvärrades ytterligare: ”Det är ingen som får godkänt i dag”

Janne Andersson ser besviken ut.
Bildtext Janne Anderssons sista matcher som svensk förbundskapten går inte enligt planerna.
Bild: EPA-EFE

Sverige åkte på ännu ett magplask i kvalet till fotbolls-EM då Azerbajdzjan förnedrade blågult och vann med 3–0.

Trots att drömmen om EM-avancemang redan gått i kras innan matchen hade kritiserade huvudtränaren Janne Andersson och hans Svenska landslag chansen att rädda ansiktet mot Azerbajdzjan – 120:e på FIFA:s världsranking – i Baku. I stället fick mardrömskvalet en fortsättning då blågult åkte på en rejäl kalldusch.

– Det är ingen som får godkänt i dag. Det här är inte tillräckligt bra, säger Andersson till Aftonbladet.

Sverige inledde matchen med en mardrömsstart då Manchester United-försvararen Victor Nilsson Lindelöf stod för en jättetavla som siste man och tillät Emin Machmudov trycka in ledningsmålet efter endast 3 minuter.

Endast tre minuter senare hade Azerbajdzjan utökat till 2–0 genom Renat Dadashov.

– Sättet vi startar på är ett individuellt misstag från mig. Jag tror att jag har kontroll men han vinner bollen. Det är inte okej och det sätter laget i en dålig situation. Sen får de ett andra mål snabbt och då blir det svårt att komma tillbaka, säger Lindelöf till Aftonbladet.

I den andra halvleken fick Sverige chansen att jaga reduceringsmålet mot tio man då azeriska Bahlul Mustafazada blev utvisad, men trots manövertaget lyckades svenskarna inte hitta nät. I stället stod azeriska Emin Mahmudov för matchens pärla, då han klippte till från strax över mittlinjen och fick se bollen susa i nät över en överraskad Robin Olsen i det svenska målet.

”Jag är jättebesviken”

Svenska herrlandslaget åkte på en av sina värsta förluster någonsin. Sverige har inte förlorat mot ett lika lågt rankat landslag sedan FIFA införde sin världsranking för över 30 år sedan. Sverige ligger 23:e i rankingen.

– Vi gör två dåliga ingripanden som gör att de tar ledningen i matchen sedan blir det en uppförsbacke. Jag är jättebesviken över insatsen, helheten, hela lagets insats, säger Janne Andersson till Viaplay efter matchen.

Svenska herrlandslaget.
Bildtext Svenska landslagsstjärnorna Emil Forsberg (t.v.) och Victor Nilsson Lindelöf (t.h.) har inte lyckats vända den negativa trenden
Bild: IMAGO/Aleksandar Djorovic/ All Over Press

Svenska mittfältaren Emil Forsberg är inne på samma linje:

– Det måste vara en av de sämsta landskamperna. Vi sätter inte tillräckligt med tryck och vi är alldeles för enkla i vårt spel. Det var alldeles för dåligt.

För Sverige återstår endast en match till i EM-kvalet då Estland kommer på besök till Stockholm. Sverige ligger trea i grupp F på sju poäng – endast på bättre målskillnad än Azerbajdzjan. Österrike och Belgien är redan klara för avancemang till EM.

EM-kval för herrar

Azerbajdzjan–Sverige 3–0

Bulgarien–Ungern 2–2

Georgien–Skottland 2–2

Spanien–Cypern 1–3

Estland–Österrike 0–2