Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Trycket på barnskyddet ökar ytterligare när två chefer slutar: ”Det är resursbrist på alla nivåer”

En leksakshund ligger på en barnstol vid ett rött barnbord. I bakgrunden ligger en leksaksåsna.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Välfärdsområdet måste vänta med rekryteringen av chefer tills de pågående omställningsförhandlingarna är avslutade. Sedan tidigare söker man behöriga socialarbetare.

Tidigare i veckan rapporterade Vasabladet att två ledande personer inom barnskyddet vid Österbottens välfärdsområde går över till andra uppgifter. Barnskyddschefen Jussi Björninen börjar jobba i sitt familjeföretag, medan ledande socialarbetare Pia Kotanen flyttar över till Mellersta Österbottens välfärdsområde.

Socialdirektör Carina Nåhls berättar att välfärdsområdet utöver de två chefstjänster som blir tomma har fem lediga tjänster som socialarbetare inom barnskyddet.

– Det är resursbrist på alla nivåer.

Kvinna sitter i fåtölj i kontorsmiljö.
Bildtext Socialdirektör Carina Nåhls berättar de redan jobbar enligt plan B.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Trots ett rekryteringsstopp håller man på att rekrytera socialarbetare i och med att behovet är så pass stort. För chefstjänsternas del måste man däremot invänta resultatet av de pågående omställningsförhandlingarna som avslutas den 14 december.

Vad händer om ni inte lyckas fylla de tjänster som nu är lediga? Har ni någon plan B?

– Jag tänker att vi redan är inne på plan B, eftersom prognosen att få rekryterat behöriga socialarbetare till alla våra tomma tjänster onekligen ser utmanande ut. Därför granskar vi också väldigt kritiskt till vilka uppgifter vi har vilka yrkesgrupper. Det är en första åtgärd.

En del uppgifter inom socialvården måste enligt lagen utföras av en legitimerad socialarbetare, medan andra kan utföras av till exempel en socionom eller närvårdare. Nåhls säger att personalbristen är ett problem som välfärdsområdet – åtminstone delvis – ”ärvt” av kommunerna.

– På nationell nivå ser prognosen inte ut att gå mot det bättre hållet. Jag har stor förståelse för att det väcker blandade känslor.

Nåhls säger att välfärdsområdet har fört en kontinuerlig diskussion med personalen om situationen.

Nukke makaa lattialla, vauva konttaa ja takana neljä naista istuu sohvalla.
Bildtext Vid Österbottens välfärdsområde blir två chefstjänster obesatta och fem lediga tjänster som socialarbetare inom barnskyddet är redan nu tomma.
Bild: Dani Branthin / Yle

Förändringar oroar personalen

Under sommaren har välfärdsområdet gjort förändringar i lönestrukturen för att göra arbetet som socialarbetare mer lockande. Enligt Nåhls är det också viktigt att se över arbetsprocesserna och arbetsbilden för att jobbet ska vara så attraktivt som möjligt.

– De som har jobbat inom socialvården är ofta medvetna om att arbetet inom barnskyddet är väldigt krävande. Det finns för- och nackdelar, konstaterar Nåhls.

Redan tidigare har anställda inom barnskyddet i Jakobstadsregionen uttryckt oro över de förändringar som är på gång. Särskilt är de oroliga över att socialhandledarna ska flyttas över till familjecentralen och bara kallas in till barnskyddet enligt behov.

I dag jobbar fem socialarbetare och tio socialhandledare inom barnskyddet i Jakobstadsregionen.

Yle Österbotten har kontaktat de anställda inom barnskyddet. I ett textmeddelande skriver de att de inte uttalar sig mer om sin arbetssituation i det här skedet. Vi har inte lyckats nå Pia Kotanen för en kommentar.