Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå vill stimulera byggandet i centrum med förlängd rabatt – bara två detaljplaneprojekt är under arbete

Nedgånget ljusgult empirehus på hösten.
Bildtext Det gamla mejeriet från 1800-talet fungerade som bostadshus till 2006. Nu pågår en deltaljplaneändring så att huset kan ersättas med ett höghus.
Bild: Mikael Crawford

Världsläget sätter stopp för byggivern i Borgå centrum. Med hopp om bättre tider vill staden fortsätta ge ekonomisk lindring på byggrätter för höghus och företagslokaler i ytterligare tre år.

Borgå stad har i snart tre år låtit bli att ta ut ersättning när man utarbetat markanvändningsavtal med privata aktörer.

Det här gäller för byggen av kompletterande höghus och företagslokaler i stadens centrum.

Det aktuella området gränsar till Näse begravningsplats, Gamla Borgå, Sibeliusbulevarden, Gammelbackavägen och i söder till Jonasbacken och Kokon.

För att få den här lindringen ska markägaren förbinda sig till att bygga en bostads- eller affärsbyggnad enligt detaljplaneändringen inom fem år.

Markägaren ska också ersätta kostnader som hänger ihop med detaljplaneändringen samt följa bygganvisningen som utarbetats i samband med detaljplanen och dess kvalitetsnivå.

Två projekt under arbete

Trots att lindringen varit i kraft i snart två år har den inte gett upphov till ökad aktivitet.

– Inga aktörer har i dagens läge utnyttjat lindringen, men det finns två detaljplaneändringsprojekt under arbete som kanske utnyttjar möjligheten, säger tomtchef Pekka Söyrilä.

En byggnad med målningar på väggarna.
Bildtext Hopeakvarteret har planerats i flera år och detaljplanen för kompletterande byggen är fortfarande inte klar. Arkivbild.
Bild: Anni Jonasson / Yle

Det ena projektet är känt bland Borgåbor sedan tidigare och omfattar det så kallade Hopeakvarteret i hörnet av Mannerheimgatan och Fredsgatan.

Det andra ligger ett stenkast därifrån och rör ett gräddgult empirehus på Linnankoskigatan 43. I utkastet till detaljplaneändring ska den forna mejeribyggnaden från slutet av 1800-talet rivas och ersättas av ett höghus.

Fastigheten hade hyresgäster fram till 2006, men har förfallit sedan dess i brist på underhåll. Målet är att stadsfullmäktige godkänner detaljplaneändringen under år 2024.

Världsläget bromsar byggprojekt

Söyrilä uppskattar att världsläget med konflikter med höga räntor och materialkostnader som följ är orsaken till det svaga intresset för att genomföra byggprojekt i Borgå centrum.

– Jag tror att det är fråga om dåliga tider. Det är mycket svårt att slutföra byggprojekt idag, säger Söyrilä.

Därför föreslår staden nu att den ekonomiska lindringen i samband med detaljplaneändringar förlängs med tre år, till 31 december 2026.

Söyrilä är optimistisk inför läget de närmaste åren och är övertygad om att stadsstyrelsen godkänner förslaget på sitt möte den 20 november

– Jag hoppas att världsläget blir bättre så att vi får fler projekt. Det kan hända att marknaden ser lite bättre ut, kanske i slutet av 2024 och under 2025.