Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stjärnfall lyser upp himlen – meteorregnet Leoniderna väntas nå sin kulmen i natt

Meteorregnet Leoniderna
Bildtext För att få syn på stjärnfallen lönar det sig att söka sig till en mörk plats fritt från konstgjort ljus.
Bild: EPA-EFE

Missade du meteorregnet Perseiderna i höst? Nu har du en ny chans att få en glimt av stjärnfallen när meteorregnet Leoniderna tar över stafettpinnen.

På morgonnatten mellan 17 och 18 november är meteorregnet Leoniderna som aktivast. Leoniderna är liksom Perseiderna ett av de årligen förekommande meteorregnen och kan ses med blotta ögat i form av stjärnfall.

Fenomenet beror på att kometer som kretsar runt solen kommer i närheten av jordens omloppsbana. Kometen, i det här fallet Tempel-Tuttles komet, släpper ifrån sig kometstoft som orsakar meteorregn. Namnet Leoniderna kommer från att de flesta av meteorerna har stjärnbilden Lejonet som utgångspunkt.

– Inom astronomin finns det i övrigt väldigt få fenomen som uppträder periodiskt, men eftersom det här hör ihop med jordens omloppsbana kommer det vid samma tid varje år, tipsade Anne Liljeström, informatör på den astronomiska föreningen Ursa inför Perseiderna.

Stjärnfallen syns som bäst när det är mörkt och molnfritt. I dag förväntas växlande molnighet och mestadels uppehållsväder i hela landet.

För att få syn på stjärnfallen lönar det sig att söka sig till en mörk plats fritt från konstgjort ljus, lägga sig bekvämt och titta upp mot himlens mittpunkt.