Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Trendbrott av fotbollsherrarna? Landslagsledningen har chans att experimentera mot Nordirland

Uppdaterad 17.11.2023 22:29.

EM-kvaltåget avgick men Finland blev kvar på perrongen. Kvällens match mot Nordirland är snarast en förberedelse inför andra chansen – slutspelskvalet i mars då de sista platserna till EM delas ut.

Kl. 19.00 EM-kval: Nordirland – Finland

Helsingfors Olympiastadion
Kommentator: Chriso Vuojärvi

Finlands läge: Förlustsviten måste brytas

Finlands EM-drömmar gick i kras i och med den bedrövliga 1–2-förlusten hemma mot Kazakstan i oktober. Endast ära och heder står på spel i kväll då landslaget tar sig an Nordirland.

Förbundskapten Markku Kanerva har betonat att han ser det avslutande EM-kvalfönstret som en möjlighet att till upprättelse.

Värt att minnas är att Finland fortfarande har en möjlighet att nå EM-slutspelet. Finland har, tack vare insatsen i Nations League i fjol, kvalificerat sig för slutspelskvalet som äger rum i mars. De återstående EM-kvalmatcherna mot Nordirland och San Marino är de enda landskamperna som återstår inför de drabbningarna och Kanerva har poängterat att han ser de som genrep.

Möjliga slutspelsträd för Finland

Trupputtagningen vittnade om att Kanerva inte är redo för experiment då spelare som Otso Liimatta, Casper Terho och Simon Skrabb saknades. Det enda fräscha namnet i laget är Manchester Citys vänsterback Tomas Galvez. Kanerva har lovat ge honom speltid men då Finlands 23-mannatrupp till kvällens match presenterades i morse så lyste Galvez namn med sin frånvaro.

Man frågar sig vad landslagsledningen får ut av att se Galvez spela mot världens sämsta landslag, San Marino, på måndag?

EM-kvalet, grupp H
Poäng
Slovenien19
Danmark19
Kazakstan15
Finland12
Nordirland6
San Marino0

Nordirlands läge: Platt fall i EM-kvalet

Tongångarna var optimistiska då kvalet sparkade i gång. Michael O’Neill som hade lotsat Nordirland till EM 2016 var tillbaka som förbundskapten och kvalgruppen verkade allt annat än omöjlig.

Åtta månader senare är läget beckmörkt. Nordirland blev avsågat i ett tidigt skede då förlusterna duggade tätt. De enda segrarna har kommit mot hopplösa San Marino. De övriga sex kvalmatcherna har slutat i nederlag. Fem av dem med 0–1.

Nordirland har varit oerhört trubbigt framåt även om försvarsspelet har hållit en hyfsad nivå. O’Neill hoppas att Callum Marshall kan vara råda bot på måltorkan i kväll. Den 18-årige forwarden har nätat 13 gånger för West Hams reserver i höst.

Conor Hazard i HJK.
Bildtext Den förre HJK-målvakten Conor Hazard är tillbaka i Finland och lär vakta Nordirlands mål i kväll.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Skador på nyckelspelare har varit en starkt bidragande orsak till Nordirlands kräftgång. Steven Davis som gjort flest landskamper för Nordirland genom tiderna har missat hela kvalet precis som Leeds-mittfältaren Stuart Dallas.

I kväll saknar laget dessutom Manchester United mittback Jonny Evans och första målvakten Bailey Peacock-Farrell. Det innebär att HJK-bekantingen Conor Hazard sannolikt står framför stolparna.

Kommentatorns tips: Målfattig blåvit seger

Finlands landslag har sällan känns lika bräckligt under Markku Kanervas sejour som huvudtränare. Om det blir förlust i kväll så kommer snacket om att Kanerva borde ersättas före playoffskvalet ta fart.

Det blir knappast en sprudlande och anfallsglad tillställning på Olympiastadion men Finland putsar sitt skamfilande rykte tack vare en 1–0-seger.

Diskussion om artikeln