Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hem, sjukhus, skolor, vatten, mat, telekommunikation – allt har raserats för Gazaborna

Förstörda byggnader i Gaza vid gränsen mot Israel.
Bildtext Förstörda byggnader i Gaza vid gränsen mot Israel. Bilden är tagen den 17 november.
Bild: Lehtikuva / AFP / KENZO TRIBOUILLARD

Internationella organisationer har samlat in de senaste uppskattningarna av de socioekonomiska konsekvenserna för människorna i Gaza.

De israeliska mark- havs- och luftanfallen mot Gazaremsan, som utlöstes av Hamas gränsöverskridande blodiga attack den 7 oktober, har förändrat livet för Gazaborna på ett grundläggande sätt. Deras territorium har förstörts i en skala som invånarna aldrig tidigare har upplevt.

Hus och hem

FN:s kontor för samordning av humantär hjälp (OCHA) har samlat in uppgifter från palestinska myndigheter som uppger att israeliska attacker har förstört mer än 41 000 bostäder och skadat mer än 222 000 bostäder. Sammanlagt har minst 45 procent av Gazas bostäder skadats eller förstörts.

Siffrorna kan inte bekräftas av oberoende källor, men nyhetsbyrån Reuters kontakter i Gaza rapporterar om gigantisk förstörelse.

En israelisk reporter som förts av israeliska myndigheter till staden Beit Hanoun i Gazaremsans nordöstra hörn rapporterade den 12 november att ”knappt en enda beboelig byggnad står kvar”. Före kriget bodde där 52 000 personer.

Sjukhus och skolor

I en rapport den 15 november sade OCHA att 279 utbildningsanläggningar skadats vilket är mer än 51 av det totala antalet anläggningar. Ingen av Gazas 625 000 elever har tillgång till utbildning.

Enligt Gazas hälsoministerium var bara 9 av Gazas 35 sjukhus i någon form av funktion den 16 november. Cirka 55 ambulanser i Gaza var skadade, och bristen på läkemedel och blodprodukter är svår.

Vatten och sanitet

FN:s palestinska flyktingorgan (UNRWA) sa den 16 november att bristen på bränsle gör att 70 procent av människorna i södra Gaza saknar tillgång till rent vatten.

Avsaltningsanläggningen i Khan Younis drivs med 5 procent av sin kapacitet, säger UNRWA. Två vattenledningar från Israel är i bruk.

I norra Gaza fungerar varken avsaltningsanläggningen eller de israeliska ledningarna.

De flesta av Gazas 65 avloppspumpar är ur drift, uppger OCHA. Råavloppsvatten har börjat rinna ut på gatorna i vissa områden.

Livsmedelstrygghet

Enligt OCHA har inga bagerier i norra Gaza fungerat sedan den 7 november på grund av brist på bränsle, vatten och vetemjöl. Också de strukturella skadorna är stora.

Den sista fungerande kvarnen i Gaza förstördes den 15 november. OCHA beskriver läget som katastrofalt.

Humanitär hjälp

I genomsnitt körde 500 lastbilar med mat och varor in i Gaza varje dag före konflikten. All import stoppades efter den 7 oktober

och återupptogs först den 21 oktober. Efter det - fram till den 14 november - har totalt 1 139 lastbilar med humanitärt bistånd släppts in i Gaza.

Telekommunikationen

Den 16 november stängdes Gazas telekommunikationstjänster ner, delvis på grund av att det inte fanns bränsle som kunde driva generatorer.

Enligt OCHA är kommunikationsinfrastrukturen i södra Gaza skadad. Strömavbrott äventyrar tillhandahållandet av livräddande hjälp till civila. UNRWA sade att på grund av kommunikationsavstängning kan man inte heller hantera eller samordna humanitära hjälpkonvojer från och med den 17 november.

Ekonomin

I en gemensam rapport säger FN:s ekonomiska och sociala kommission för västra Asien (ESCWA) och FN:s utvecklingsprogram (UNDP) den 5 november att cirka 390 000 arbetstillfällen gått förlorade i Gaza sedan kriget började.

Den socioekonomiska situationen i Gaza var redan tidigare svår med en fattigdomsgrad som uppskattades till 61 procent år 2020.

I en preliminär uppskattning säger FN-organen att fattigdomen beräknas stiga med mellan 20 och 45 procent beroende på krigets varaktighet. De förutspådde också att kriget skulle kosta Gaza mellan 4 och 12 procent av bruttonationalprodukten 2023.

WHO uttrycker oro över spridningen av sjukdomar i Gaza

Världshälsoorganisationen WHO uttrycker sin stora oro över att sjukdomar nu börjar spridas i Gaza efter flera veckors bombardemang. Befolkningen har trängts ihop i skyddsrum med brist på mat, vatten och hygien.

– Vi är oerhört oroade inför vintersäsongen, säger Richard Peeperkorn som representerar WHO i Gaza.

Han säger att mer än 70 000 fall av akuta andningsinfektioner och över 44 000 fall av diarré har registrerats i det tätbefolkade området.

Källa: Reuters