Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett år efter VM i Qatar: Fotbollsvärlden har bara blivit mörkare – efter saudiska pengalavinen är Finlands fotbollsbas uppgiven

Gianni Infantino på läktarplats under VM 2022.
Bildtext Fifas ordförande Gianni Infantino har blivit frontfiguren för ett stängt och korrupt fotbollsförbund.
Bild: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Ingen kompensation, inga förbättringar, inget intresse. I dag har det gått ett år sedan VM i Qatar startade – men fotbollen har för länge sedan lämnat gästarbetarna vind för våg.

Frank Johansson har svarat på frågor i en kvart. Hans min är allvarlig, samtalsämnet är lika mörkt som en novembermorgon i Helsingfors.

Johansson är människorättsorganisationen Amnestys verksamhetsledare i Finland och han är krass.

– Det har gått precis som de flesta befarade. Då Argentina åkte hem med VM-guldet försvann också intresset för läget i Qatar.

Vi ska återkomma till hur gästarbetarnas situation ser ut på VM-premiärens ettårsdag, men det vore direkt felaktigt att inte börja med att spegla Qatar-VM i den händelsekedja som vi har sett i fotbollsvärlden efter finalen i Lusail.

Världens populäraste sport är kidnappad av de styrande krafterna och den rasande viljan att generera större intäkter. Det internationella fotbollsförbundet Fifa har – med sin ordförande Gianni Infantino i fronten – ritat bilden av en organisation som inte låtsas längre.

– Jag kallar Fifa en herrklubb. De var nonchalanta med hur de tog itu med problemen som finns i Qatar och hela systemet för hur mästerskapen organiseras är sönder, säger Johansson.

”Saudiarabien var enda alternativet”

Färsk bevisföring har landat som ett brev på hallmattan. Efter en snabb och sluten process i höst står Saudiarabien – ett land som enligt Freedom Houses årliga frihetsindex ligger i botten globalt, klart efter exempelvis Qatar – med det enda budet till VM 2034. Det här är ett faktum som har gjort finska fotbollsförbundets ordförande Ari Lahti nedstämd.

– Min första känsla var besvikelse. Transparens och öppen dialog försvann. Allt skedde bakom stängda dörrar.

– Bilden blir att det var bestämt på förhand. Allt gjordes för att Saudiarabien skulle vara det enda möjliga alternativet.

Antonee Robinson i VM 2022.
Bildtext Om mindre än tre år får USA spela hemma-VM. Mästerskapet 2026 delar USA med Kanada och Mexiko – ett faktum som gör att Nordamerika är borträknat då VM 2030 och 2034 ska delas ut.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

För ett år sedan sa du att det är helt säkert att mänskliga rättigheter synas då det gäller kommande VM-arrangörer. Tror du det fortfarande?

– Jag står fast vid det. Det är högst sannolikt att de nuvarande kandidaterna får VM, men Fifa har regler i ansökningsprocessen för bland annat mänskliga rättigheter. Nu landar det stora intresset på själva VM-ansökan (ska lämnas in senast nästa sommar, reds. anm.).

Finland är med i en Uefa-grupp bestående av elva nationer från norra Europa. Efter VM 2034-beskedet krävde Danmark att Saudiarabien synas i sömmarna.

Hur beskriver du möjligheterna att på riktigt påverka Fifa?

– Fifa och Uefa är organisationer som är tungt ordförandestyrda. Som finländare är en plats i styrelsen eller som vice ordförande positionen för att påverka mest. Då är man närmare den inre kretsen. När det gäller de senaste VM-besluten borde man ha suttit i Fifas styrelse, säger Lahti som utan framgång försökte bli vald till vice ordförande i Fifa tidigare i år.

Höstens VM-ansökan i korthet

Fifa har listat hänsyn för mänskliga rättigheter som ett krav för att bli VM-arrangör, och de pratar ofta vackert om sin roll som en enande kraft i en allt mer uppdelad värld.

Samtidigt framstår orden som en ren papperstiger då Fifa samarbetar med företag från Qatar, Saudiarabien och Kina – senaste exemplet är färska uppgifterna från The Times att Fifa ska teckna ett långt och oerhört lukrativt samarbete med saudiska statens oljebolag Aramco.

Mohammed bin Salman, Gianni Infantino och Vladimir Putin under VM 2018.
Bildtext En klassisk bild? Gianni Infantino umgicks utan omsvep med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och Rysslands president Vladimir Putin under VM-premiären 2018.
Bild: EPA-EFE

Människorättsorganisationer är också eniga om att Fifa bryter sina egna regler i VM 2034-ansökan.

Årtionden av korruption i Fifa

Fifa har präglats av korruption i decennier. Under Sepp Blatters år som ordförande var mutor praxis för att bli VM-värd, och Gianni Infantino tog över ett Fifa som stod i brand då Blatter jagades bort 2015.

Tanken var att Infantino skulle förnya och förbättra organisationen. På vissa punkter – exempelvis hur nationella fotbollsförbund använder Fifa-stöd – har det också skett förbättring.

I det offentliga rummet har Infantino däremot satt sig i Rysslands president Vladimir Putins och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salmans knä.

– Det alldeles extraordinära är att vi som följer sporten har vant oss vid att världens högsta fotbollsorgan ska vara korrupt. Det känns som en utopisk tanke att allt ska gå rätt till inom fotbollen, säger Aftonbladets krönikör Johanna Frändén.

Hon kallar Fifas prat om att sprida fotbollen över hela världen ett skämt.

– Det känns pinsamt att folk ska gå på det här igen. Det är fascinerande och skrämmande att det går, men systemet är riggat och Fifa delar intressen med Saudiarabien.

Amnesty: Inga förbättringar i Qatar

För ett år sedan såg vi strikt sportsligt en succé i Qatar. Lionel Messi, enligt många alla tiders bästa spelare, fullbordade sin karriär med att bli världsmästare efter ett oerhört finaldrama mellan Argentina och Frankrike.

Argentinas Leo Messi lyfter VM-pokalen.
Bildtext Argentina besegrade Frankrike i VM-finalen efter straffläggning.
Bild: EPA-EFE

På ett humant plan nuddade turneringen botten.

Vägar, metrolinjer, arenor och hotell byggdes i omänskliga förhållanden av gästarbetare. Det finns inga definitiva siffror på hur många som dog, men det råder ingen tvekan om att VM spelades med blodet droppande från Fifas händer.

– Vi ser absolut inga förbättringar för gästarbetare i dag. Tvärtom har det i vissa frågor blivit värre. På pappret kanske det ser bättre ut i Qatar än i liknande länder, men utlovade reformer tillämpas inte, säger Johansson.

Han nämner att det juridiska systemet i Qatar är så invecklat att gästarbetare inte får ut obetalda löner och att det finns hål i lagstiftningen som gör att det fortfarande är svårt att byta arbetsplats – trots att kafalasystemet är slopat. Dessutom har Fifas kompensationsfond inte blivit verklighet.

– När kamerorna försvann efter VM så försvann också trycket på Fifa och Qatars regering. Det ser dystert ut.

”Svårt att få något konkret till stånd”

I en nordisk kontext är fotbolls-VM i Qatar ett av de mest kritiserade och ifrågasatta mästerskapen genom tiderna. Utanför västvärlden hördes knappt kritik, och nu har många länder redan ställt sig bakom stenrika Saudiarabiens VM-bud.

I det här sammanhanget väger västvärlden lätt.

– Vi kan lyfta frågor och synpunkter om mänskliga rättigheter, men det svåra är att på riktigt få något konkret till stånd. Som ett litet nationsförbund bland över 200 andra är möjligheterna väldigt begränsade, säger Ari Lahti.

Ari Lahti sitter iklädd kostym på en läktare omgiven av andra åskådare.
Bildtext Ari Lahti medger att möjligheten att påverka Fifa inte är speciellt stor.

I en fotbollsvärld som drunknar i sporttvätt är framtiden grumlig. Lahti hoppas på en utveckling där sporten sätter krav och inte lägger sig platt för vilka pengar som helst, men utvecklingen har rätt långt varit den motsatta under 2023.

Oljepengar dög utmärkt då stjärnspelare valde sportsligt svaga saudiska ligan i somras och nu är världens största idrottsevenemang placerat i djupt problematiska Saudiarabien – ett år efter att Qatar putsade sitt rykte i den anrika VM-pokalens glans.

Diskussion om artikeln