Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Expert om gränsstängningarna: Skapa inte en debatt som skadar oss själva

Uppdaterad 18.11.2023 21:25.
En person stiger in i bakdelen av gränsbevakningens bil som har galler för fönstren. En gränsbevakare står i beråd att stänga dörren.
Bildtext En asylsökande stiger in Gränsbevakningens bil i Nuijamaa den 16 november. Gränsövergången i Nuijamaa stängs i natt tillsammans med gränsövergångarna i Vaalimaa, Imatra och Niirala.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Experter och politiker överens om att man inte bör överreagera vid gränsen och att det är ytterst viktigt att vi nu själva håller oss lugna.

Debatten om huruvida gränsstängningarna i sydöstra Finland är proportionerliga i förhållande till antalet asylsökanden som nu söker sig till Finlands gränser har varit livlig de senaste dagarna.

I fredagens Slaget efter tolv diskuterades gränsstängningen av diskrimineringsombudsman Kristina Stenman, europaparlamentariker Ville Niinistö (De gröna) och riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) som är medlem i försvarsutskottet. Också Rysslandskännaren Hanna Smith medverkade inledningsvis.

Hur reagera på hybridpåverkan?

37:57

Solklar hybridpåverkan – eller?

Hanna Smith som är tidigare forskningschef vid det Europeiska kunskapscentret mot hybridhot konstaterar att det som nu sker vid östgränsen är solklar hybridpåverkan.

– Det är ingen slump att detta händer och de personer som nu är på väg till Finland är inte asylsökande på riktigt, slår Smith fast.

Porträtt på Hanna Smith som är klädd i en röd klänning.
Bildtext Hanna Smith är tidigare forskningschef för Europeiska kunskapscentret mot hybridhot.
Bild: Petri Vironen / Yle

Smith menar att dessa människor som ursprungligen kommit från länder som Jemen, Syrien och Irak aldrig skulle ha fortsatt till Finland om de inte skulle ha blivit puffade framåt av någon.

Diskrimineringsombudsman Kristina Stenman är kritisk till de åtgärder som nu vidtagits och menar att de länder därifrån dessa människor nu kommer är länder som ofta anses så farliga att människor som flytt därifrån verkligen också beviljats asyl.

Kristina Stenman är diskrimineringsombudsman.
Bildtext Kristina Stenman är diskrimineringsombudsman och kritisk till gränsstängningarna.
Bild: Markku Lempinen / Brand Photo

– Det är ofta så att människor blir tvungna att göra en lång och svår resa innan de kommer till ett land där man kan söka om asyl.

Stenman förklarar att även om Ryssland har undertecknat flyktingkonventionen så har de inget fungerande asylförfarande.

– Det är en ganska farlig och svår situation som människor befinner sig i då Ryssland inte har någon officiell process för att människor ska kunna stanna där. Då är det möjligt att man behöver söka sig vidare, säger Stenman.

Vi är beredda, vi har lagstiftning på plats och vi har övat detta

Hanna Smith

Stenman betonar att Finland är en rättstat med rättsliga principer och att vi därför ska vara ytterst försiktiga med att ingripa i grundläggande rättigheter.

– Nu blir det slumpmässigt så att om man kommer via den sydöstra gränsen så kan man inte söka asyl, men om man kommer via Helsingfors-Vanda flygfält så kan man göra det.

Hanna Smith konstaterar att Finland är beredd på att hitta dem som verkligen är i behov av skydd och vilka som inte behöver asyl.

Gränsstängningen är en bestämd signal men bör omprövas så fort det är möjligt

Hanna Smith anser att gränsstängningarna ger en bestämd signal åt Ryssland.

– Vi är beredda, vi har lagstiftning på plats och vi har övat detta, säger Smith.

Vi finländare har tendenser till att bli lite xenofobiska då något sådant här händer.

Ville Niinistö

Joakim Strand som är medlem i försvarsutskottet håller med om att det nu var viktigt att sända en stark signal till Ryssland. Men han konstaterar att det är lika viktigt att upphäva stängningen genast då situationen vid gränsen normaliseras igen.

Joakim Strand intervjuas i rikssalen.
Bildtext Joakim Strand (SFP) är medlem i försvarsutskottet.

– Om det var något vi lärde oss av coronapandemin så var det att man måste utvärdera de åtgärder som vidtas, och att de bör upphävas genast då det är möjligt, säger Strand.

Europaparlamentariker Ville Niinistö från De gröna håller med om att gränsstängningen måste utvärderas så att åtgärderna är proportionerliga till det som de facto pågår vid östgränsen.

– Vi finländare har tendenser till att bli lite xenofobiska då något sådant här händer. Då är det viktigt att vi inte tappar bort förståelsen för vår egen rättsstat, vad som egentligen händer och hur våra åtgärder egentligen motverkar det som Ryssland gör, säger Niinistö.

Nu gäller det att hålla sig lugn

Både politiker och experter är eniga om att det är ytterst viktig att Finländarna nu håller sig lugna och sakliga så att inte debatten om gränsstängningen resulterar i ökad splittring och främlingsfientlighet.

– Vi måste vara försiktiga med hur vi talar om detta så att vi inte skapar en debatt hos oss som verkligen kan skada oss själva, varnar Smith. Visst ska vi ta emot alla dem som verkligen behöver asyl och vars liv är hotat, men det är inte det som händer vid östra gränsen just nu.

Ville Niinistö är inne på samma linje.

– Vi måste vara noggranna med att det här inte skickar signaler om att invandrare är inte välkomna till Finland. Att vi är tydliga med att det här är ett litet beslut och att vi annars är ett land som välkomnar invandrare och asylsökanden men att vi inte låter Putin bestämma.

En man med svart hår och glasögon, iklädd kostym, tittar rakt in i kameran.
Bildtext Ville Niinistö sitter i Europaparlamentet för De gröna.
Bild: Maj Lundström / Yle

Niinistö förklarar att Ryssland ofta utnyttjar folkrätten för sina egna intressen. Ryssland vill visa att det finns en dubbelmoral i västvärlden och att man inte behandlar alla människor lika.

– Ryssland vill säga att ”Ukraina är likvärdigt för väst men inte Gaza”. Ryssland gör detta för att skapa stöd i muslimska länder och länder utanför Europa.

Niinistö menar att de åtgärder Finland tar till nu måste övertyga alla om motsatsen, så att ingen tvivlar på att människovärdet är likvärdigt för oss.

Han betonar också vikten av att det nu inte målas upp hotbilder om att det kommer ”hundratusentals flyktingar över gränsen” eftersom det enligt Niinistö är ytterst osannolikt. Han menar att det bara skapar en främsligsfientlighet som drabbar alla invandrare i Finland.

– Vi ska undvika att göra våra medborgare alltför oroliga. Läget är under kontroll. Vi ska hålla ihop, inte överreagera men vi kan inte heller säga att vi inte ska göra något alls. Vi måste vara försiktiga så att vi inte förändrar oss själva i processen att vara tuffa mot Ryssland, säger Niinistö.

Du kan lyssna på hela debatten i Slaget efter tolv genom att klicka på länken ovan.

Diskussion om artikeln