Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Formgivaren Stefan Lindfors om Pargas nya logo: ”Jag hade ritat om den gamla i stället”

Uppdaterad 20.11.2023 10:25.
Pargas
Bildtext Pargas nya logo till vänster och den gamla till höger. Bildmontage: Arash Matin/Yle.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Vi lät två experter inom design ge sin åsikt om den omdiskuterade nya logon för Pargas stad. Stefan Lindfors är inte övertygad, medan grafikern Mikael Syrjälä tycker den nya logon är bättre än den gamla.

Pargas stad har förnyat sitt grafiska utseende och debatten om den nya logon har gått het bland annat i sociala medier och i kommentarsspalter.

Då vi bad två personer som jobbar med design och grafik att kommentera logon, har också de olika syn på saken.

Finlandssvenska formgivaren Stefan Lindfors är internationellt känd och har också skapat skulpturer i Pargas. Då Lindfors tittar på den nya logon för Pargas tillsammans med grannstädernas logotyper är han inte nådig.

– Till min stora förfäran ser jag att grannstaden S:t Karins också har vågor i sin logo. För mig är ett eget, unikt koncept det första steget i all bra formgivning. Symboliken i den nya logon med klippor och hav är bra, men de har utformats så att det är inte är en klar skillnad till grannstadens vågor, säger Lindfors.

Typsnittet får inte heller några stilpoäng.

– Fonten är slapp!

Själv hade Lindfors i stället modifierat den gamla logon med seglet.

– I den gamla logon ser jag en kryssande segelbåt och en våg. Det är en fantastisk idé med båten som ser ut som ett D, men en som inte känner till Pargas förstår knappast den. Jag hade ritat om den logon i stället, säger Lindfors.

Stefan Lindfors
Bildtext Formgivaren Stefan Lindfors, arkivbild.
Bild: Marja Väänänen/YLE

Grafikern är däremot nöjd

Åboföretagaren och grafikern Mikael Syrjälä har ett eget tryckeri och han har också själv ritat många logotyper. Syrjälä tycker att den nya Pargaslogon är mycket lyckad på flera sätt även om han beskriver den som rätt traditionell utan wow-effekt.

– Jag välkomnar den för den är enkel och kraftig och funkar också i litet format. Rent praktiskt är den mycket bättre än den föregående och dessutom är den synlig. Logon är också bara en del av en större grafisk profil, säger Syrjälä.

Den gamla logon med seglet är ingen höjdare tycker Syrjälä, som ser på den med en grafikers och ombrytares ögon.

– Segellogon är elegant, men den funkar främst på webben. I mindre format syns den dåligt tillsammans med andra logor, den försvinner, säger Syrjälä.

Ny logo väcker känslor

Då en kommun förnyar sitt visuella utseende väcker det ofta mycket känslor. Också då Åbo stad förnyade sin logo 2015 blev det ett rabalder och många tyckte det var både onödigt och dyrt.

Går det att hitta en logo som alla är nöjda med, Stefan Lindfors?

– Nej, det är omöjligt! I så fall måste det vara något så generiskt att det duger åt alla. Men då blir logon värdelös och också då är någon missnöjd.

Kan AI skapa en snygg logo?

Hur lätt är det egentligen att skapa en snygg logo eller ett visuellt utseende?

Yle Åboland provade också, genom att skapa en Pargaslogo med artificiell intelligens (AI) utifrån kriterierna staden själv lyfte fram.

Här nedanför kan du se hur AI-logon blev – lyckad eller inte?

AI Logo
Bildtext Så här kunde en Pargaslogo se ut då man skapar den med artificiell intelligens (AI).
Bild: Microsoft Bing, AI-genererad bild

Så här gjordes AI-logon:

Stefan Lindfors kommenterar den nya Pargaslogon

3:49

Diskussion om artikeln