Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stadsbor kräver ersättning för halkolyckor – Helsingfors stad: Vinterunderhållet sköttes på rätt sätt

Henkilö kävelee hiekoitetulla jalkakäytävällä. Tie on kauttaaltaan jäässä.
Bildtext Det händer att staden ersätter personer för halkolykor, men det förutsätter att det förekommit brister i vinterunderhållet.
Bild: Juho Liukkonen / Yle

Om du halkar och skadar dig på Helsingfors gator kan staden bli ersättningsskyldig, men det förutsätter att området inte sandats och plogats enligt riktlinjerna.

Inkeri Lehmusoksa som är gruppchef inom stadsmiljösektorn säger att det finns fall där staden blivit ersättningsskyldig till följd av halkolyckor på platser där staden ansvarar för sandning och plogning.

– I skadeståndsärenden kopplade till vinterunderhåll bedömer vi alltid samma saker: om olyckplatsen först och främst ska vinterunderhållas, och om platsen i sådana fall har underhållits på korrekt sätt utifrån våra riktlinjer och med hänsyn till väderförhållandena.

För att staden ska bli skadeståndsskyldig vid halkolyckor behöver det ha förekommit fel, vårdslöshet eller försummelse i vinterunderhållet, säger Lehmusoksa.

Två personer kräver ersättning i höst

På Helsingfors stadsmiljönämnds möte på tisdag behandlas två fall där privatpersoner kräver att staden ersätter skadekostnaderna för att de halkat offentliga platser. Ersättningskraven i de båda fallen ligger på 4200 respektive 13 500 euro.

Den ena incidenten ägde rum i mars 2023 på Victor Hartwalls stig och den andra på Aleksis Kiven koulus skolgård i december 2022. Enligt personerna var vinterunderhållet av platserna undermåligt.

Stadens enhet för juridiska tjänster nekade ersättningskraven tidigare i oktober, men personerna har lämnat in en begäran om rättelse. Enligt stadsmiljönämndes beslutsförslag ska personernas rättelsebegäran förkastas.

Enligt staden hade underhållsåtgärderna vid tidpunkten för olyckorna skett på ett lämpligt sätt.