Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stängningen av gränsen försvårar livet för finsk-ryska Nataliia Eliakina: ”De kunde i alla fall ha låtit busstrafiken fortsätta”

Ecolines buss vid gränskontrollen i Nuijamaa vid ryska gränsen.
Bildtext Ecolines är ett av bussföretagen som kört den populära rutten mellan Helsingfors och S:t Petersburg. I och med att gränsstationerna stängs läggs nu den rutten ner.
Bild: Kari Saastamoinen / Yle

I natt stängs fyra gränsstationer mellan Finland och Ryssland, med hänvisan till säkerhetsrisker. På grund av det här riskerar många resenärer att splittras från sina familjer.

Framförallt personer som regelbundet reser mellan Ryssland och Finland till exempel på grund av arbete eller familj, hotas nu att bli splittrade från sina syskon, barn och äldre släktingar.

En av dem är Natalia Merkulova. Hennes man och tre av hennes barn är bosatta i Finland. Merkulovas barn har både ryskt och finländskt medborgarskap.

Merkulova brukar själv resa mellan Helsingfors och S:t Petersburg flera gånger i månaden för att träffa sin dotter som bor på andra sidan gränsen.

Hon önskar att Finlands regering skulle se mera humant på situationen och inse vad en stängning av gränsen innebär för familjer med många nationaliteter.

Det skulle självklart påverka mig och min familj ifall gränsen är stängd en längre tid. Jag önskar att den finska regeringen skulle vara mera human i sitt synsätt. Att de skulle kunna tänka mer på de människoliv som berörs, och de familjer som splittras på grund av det här, säger Merkulova.

Också den alternativa rutten via Estland är nu hotad

Merkulova blir nu tvungen att resa till S:t Petersburg via Estland. Hon förklarar att resan den vägen blir längre och dyrare, och därmed kanske inte heller är ett möjligt alternativ för alla.

– Nu planerar jag att ta färjan till Estland och sedan resa till den estniska gränsen, men jag har förstått att det kanske också är lite problem med busstrafiken där. Från den estniska gränsen borde jag sedan ta någon slags taxi till S:t Petersburg. Och för många människor är det ekonomiskt omöjligt att resa på det sättet, säger Merkulova.

En man och en kvinna står vid gränskontrollen i Narva mellan Estland och Ryssland.
Bildtext Också estniska myndigheter har meddelat att de överväger att stänga gränskontroller till Ryssland som den vid Narva–Ivangorod.
Bild: Rene Kundla / ERR

Men inte ens resan via Estland är längre ett säkert kort, efter att de estniska myndigheterna meddelade att också Estland funderar på att stänga gränserna till Ryssland.

Nataliia Eliakina är besviken på att beslutet gör det svårt för henne att träffa sina släktingar

En annan som hotas splittras från sin släkt är Nataliia Eliakina. Eliakina har både finländskt och ryskt medborgarskap och har använt bussförbindelsen mellan Helsingfors och S:t Petersburg regelbundet, bland annat för att träffa på släktingar.

– Det känns självklart orättvist, men jag börjar bli van. Redan för några månader sedan slutade jag ha några som helst förväntningar på att saker och ting skall bli bättre. Saker och ting blir bara värre, och det är som förväntat, säger Eliakina.

Eliakina förklarar att det inte varit lätt att vara finsk-rysk sedan kriget i Ukraina började.

Då tågförbindelserna till S:t Petersburg avbröts steg priset på bussbiljetterna mellan Helsingfors och S:t Petersburg från omkring 10 euro till cirka 100 euro, och därmed också priset hon och andra med släkt i Ryssland måste betala för att få träffa sina släktingar.

Eurosedlar
Bildtext Efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina har det blivit allt dyrare att resa mellan Finland och Ryssland.
Bild: Unsplash/ Lena Balk

Trots Eliakinas låga förväntningar är hon ändå förvånad att den finska regeringen har fattat ett så extremt beslut, utan att egentligen ge en särskilt detaljerad förklaring om orsakerna bakom det.

Hon är besviken på att det är vanliga människor som straffas av beslutet att stänga gränsstationerna.

– Det här beslutet är väldigt extremt, och motiveringen bakom det är ganska oklart. På bussarna jag tagit har det aldrig varit något problem med papperslösa vid gränsen. Vid biljettkontrollen kontrolleras det alltid att man har alla sina resedokument i skick. De kunde i alla fall ha låtit busstrafiken fortsätta som vanligt, säger Eliakina.