Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Så är det att driva Airbnb i Lovisa: ”Vi fortsätter så länge det ger mer än det tar”

En leende kvinna i ytterkläder står i en dörröppning till ett gråmålat trähus.
Bildtext Eva Sederholm hyr ut sin och sambons stuga. Hon är positivt överraskad över åtgången.
Bild: Mira Bäck / Yle

Tiotals nya Airbnb:n har ploppat upp i Lovisa i år och försäljningen har trefaldigats.

Lovisaborna verkar ha tagit fasta på tillfället att öppna upp sina bostäder för bostadsmässobesökare och andra betalande gäster.

Lovisabon Eva Sederholm hyr ut sin och sambons stuga Bergkulla via Airbnb. Den ligger vid vattnet i Kabböle, landvägen ungefär 45 kilometer från Lovisa torg. Ute lyser klen eftermiddagssol, inne sprakar brasan i den lilla kakelugnen.

Dammsugaren ligger framme. Sederholm håller på med att göra klar stugan för gästerna som ska komma nästa dag. Hon och hennes sambo har hyrt ut den via tjänsten Airbnb i ett och ett halvt år.

– Så länge det ger mer än det tar fortsätter vi säkert, säger Sederholm.

En kvinna dammsuger.
Bildtext Att dammsuga hör till rutinerna innan det kommer gäster.
Bild: Mira Bäck / Yle

Hon och sambon köpte stugan 2020, främst för att de ville ha stranden och båtplatsen för framtida bruk. Själva stugan har de inte så stort behov av eftersom de bor i närheten. Först hade de en långvarigare hyresgäst, sedan bestämde de sig för att testa Airbnb.

– Huset har varit mer i användning än vad det har stått tomt. Det har nog fungerat bra för det mesta.

En kvinna i ytterkläder och gul mössa står på trappan till en gråmålad stuga.
Bildtext Eva Sederholm hyr ut sin och sambons stuga, Bergkulla.
Bild: Mira Bäck / Yle

Sederholm brukar inte träffa kunderna, om det inte är någonting extra de behöver hjälp med. Gästerna brukar komma på morgonen och lämna på eftermiddagen. Nyckeln byter händer via en låda med kodlås.

– Det ger ju lite friare händer åt en själv, man behöver inte passa tider och jag behöver inte vara hemma för det, säger Sederholm.

Barnlarmet piper till och Sederholm kastar en blick mot vagnen som står ute på gården. Att fixa med stugan går bra att göra samtidigt som hon tar hand om familjens minsting.

En bred strand. Till vänster sandstrand, till höger brygga och båt. Solen lyser på holmarna längre ut.
Bildtext Eva Sederholm och hennes sambo köpte stugan för att de ville ha stranden. Att hyra ut stugan har varit ett fungerande sätt att få amorteringarna betalda.
Bild: Mira Bäck / Yle

Byka, städa och läsa i gästboken

Det här är andra hösten som Eva Sederholm hyr ut sin och sambons stuga via Airbnb. Hon har inte märkt av någon skild kundökning för i år.

– Redan förra hösten och vintern var jag positivt överraskad över hur mycket bokningar jag hade. Jag hade väntat mig att det står tomt hela vintern men praktiskt taget alla veckoslut från september till mars var det bokat, och efter det bokningar för längre tid, säger Sederholm.

En kvinna står på en gård och tittar ut ur bilden. Bakom henne syns ett förråd och skog.
Bildtext Sederholm tänker fortsätta hyra ut stugan via Airbnb så länge det ger mer än det tar.
Bild: Mira Bäck / Yle

Sederholm märkte inte att bostadsmässan skulle ha påverkat. Medan den pågick hade Sederholm kunder som bokat stugan för längre tid åt gången. Om de besökte mässan vet hon inte.

Sederholm har haft både utländska och inhemska gäster, i sommar mest finländska semesterfirare. De har redan hunnit fylla en gästbok med hälsningar så Sederholm har skaffat en ny. Hon gillar att läsa i gästboken och hoppas alla skulle skriva något smått, om varför man kommit hit eller vad man gjort här.

– Någon hade fått en rekordstor abborre när de hade metat här utanför. Någon hade skrivit så roligt om hur den hade katten med sig och var ute och gick med katten i koppel. Det ser man inte så ofta här ändå, säger Sederholm medan hon bläddrar i häftet.

En kvinna dammsuger en toalett i en stuga.
Bildtext Mellan övernattningarna ska det bykas och städas.
Bild: Mira Bäck / Yle
En kvinna lägger en hög med ihoprullade lakan på en bäddad säng.
Bildtext Sederholm brukar ta fram rena lakan, torka damm, torka alla ytor, dammsuga och moppa golvet.
Bild: Mira Bäck / Yle

Ett av Sederholms tips till andra som funderar på att hyra ut via Airbnb eller liknande system är att inreda så att det är lätt att städa. Ett annat tips är att inte ta åt sig för mycket av omdömena man får.

Airbnb fungerar så att gästen och och hyresvärden betygsätter varandra. Bostaden eller stugan som hyrs ut måste ha toppbetyg för att få vara kvar på sajten. De flesta omdömena Sederholm fått har varit positiva, men viss feedback kan kännas orättvis.

– Någon tyckte att det annars var bra, förutom att här inte var någon strandbastu. Men då står det ju i annonsen att här inte finns en sådan, säger Sederholm.

En kvinna står på en strand och tittar ut mot havet.
Bildtext Sederholm och sambon håller på med att fixa i ordning en strandbastu.
Bild: Mira Bäck / Yle
Barnens stensamling vid strandbastun. Små stenar är uppradade på ett bräde intill en strandbastu.
Bildtext Barnen har gjort ett stenmuseum intill bastubyggnaden.
Bild: Mira Bäck / Yle

Sederholm bestämmer själv vad det kostar att övernatta och priset varierar säsongsvis. Airbnb tar tre procent av priset per natt.

– Men när du bokar så lägger de ännu till någon viss procent som de tar av kunden, säger Sederholm.

Hon är nöjd med inkomsterna stugan ger.

– För tillfället så betalar den här bort sig själv. Det var vårt mål med att hyra ut den, att få amorteringarna betalade, säger Sederholm.

Diskussion om artikeln