Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Daniel Håkans bjöd på soloshow då Finland vann i EM-kvalet – se läckra målet som lyfte landslaget mot storseger

Uppdaterad 17.11.2023 23:42.
Daniel Håkans gör Finlands 2–0-mål - Spela upp på Arenan

Betydelselös kvalmatch? Finland lyfte åtminstone självförtroende med flera vackra mål och en storseger över Nordirland.

Då Yle Sporten bad förbundskaptenen Markku Kanerva sätta en rubrik för avslutningen i EM-kvalet i samband med truppsläppet förra veckan kom svaret snabbt:

– En comeback, vi ska återskapa förtroendet för landslaget.

Chanserna i kvalgruppen begravdes för en månad sedan, men nu fick imponerande 28 711 åskådare åtminstone se ett konstverk till mål då Finland besegrade Nordirland med 4–0.

I början av andra halvlek kom fredagens allra största jubel då Daniel Håkans trollade och gjorde sitt fjärde mål i landslaget. Vasabördige Håkans tog sig förbi tre motståndare, fick tillbaka från Glen Kamara och prickade in 2–0 via stolpen.

– Jag har inte sett repriser på målet, men jag tog mig förbi några motståndare och fick till ett bra avslut. Det kändes som ett snyggt mål, och ett otroligt skönt mål. Det gav oss lite lugn i matchen, säger Håkans till Yle Sporten.

Daniel Håkans i match mot Nordirland.
Bildtext Daniel Håkans är uppe i fyra mål i EM-kvalet.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Rent spelmässigt gav årets sista hemmamatch en rejäl uppryckning mot ett svagt Nordirland. Framför allt efter paus spelade Finland mer avslappnat och dominerade.

– Vi spelade kanske lite rakare och med ett annat spelsystem. Det fungerade bra, vi var farliga och effektiva. Om man gör fyra mål, då måste man vinna matcher, säger Håkans.

1–0 kom precis före paus

Förbundskaptenen Markku Kanerva – covidkrasslig tidigare i veckan men nu tillbaka i tjänst – satsade på en fyrbackslinje och gav bland annat Fredrik Jensen chansen från start, men han fick alldeles för lite boll att jobba med.

Första halvlek blev verkligen inget fyrverkeri och det var två jämntjocka lag som stötte på varandra. Båda lagen hade ett par avslut på mål och enda fullträffen kom precis före paus.

I ett av få riktigt vassa anfall från Finland fyllde man på med många spelare i boxen och Nordirland drog på sig en straff då Nikolai Alho störtade fram.

Joel Pohjanpalo tvekade inte över huvud taget från elva meter och borrade ner 1–0 lågt i ena hörnet – anfallarens andra mål i årets EM-kval.

Se när Joel Pohjanpalo skjuter in 1-0 för Finland - Spela upp på Arenan

Efter paus fick Finland en drömstart via Håkans, och 2–0-målet gav Finland luft under vingarna.

Finland ägde hela halvleken och med kvarten kvar att spela kom nästa läckra fullträff. Pohjanpalo vann en nickduell, Teemu Pukki spelade vägg med Robert Taylor och kunde sedan prickskjuta in 3–0.

Se när Teemu Pukki skjuter in Finlands 3–0-mål - Spela upp på Arenan

Av bara farten kom också 4–0 med ett par minuter kvar till full tid. Den här gången var Pukki framspelare och comebackande Robin Lod lyfte in det sista målet för kvällen.

Kanerva: Har varit tufft

Efter två mål på de fyra tidigare kvalmatcherna mot tuffare motstånd i höst fick Finland ett efterlängtat lyft – speciellt med tanke på att göda självförtroendet inför det som väntar.

Robin Lod sätter in 4-0. - Spela upp på Arenan

Markku Kanerva var mycket nöjd när han intervjuades efter matchen.

– Vi lyckades med att göra mål och försvara. Fyra mål, tre mycket fina och ett från straffpunkten, vi gjorde rätt saker i dag. Framför allt var den andra halvleken bra. Spelet var välbalanserat och under kontroll.

Kanerva poängterar att man inte heller ska glömma bort lagets mentala styrka.

– Det här laget har haft det tufft, men andan är stark. Killarna visade vad de är gjorda av. Det är ingen lätt situation. Vi har fått så mycket skit kastat på oss. Naturligtvis hade jag hoppats att en sådan här fantastisk match skulle ha kommit tidigare, mot Slovenien eller Kazakstan.

På måndag avslutas kvalet borta mot San Marino och det är landslagets genrep inför EM-playoffmatcherna i mars.

EM-kval i fotboll

Grupp H:

Finland–Nordirland 4–0 (1–0)
42' Joel Pohjanpalo 1–0 (straff)
48' Daniel Håkans 2–0
74' Teemu Pukki 3–0
88' Robin Lod 4–0

Finland (4–3–3): Lukas Hradecky (mv) – Matti Peltola, Robert Ivanov, Miro Tenho, Nikolai Alho (83' Noah Pallas) – Glen Kamara, Rasmus Schüller (72' Robin Lod), Kaan Kairinen – Daniel Håkans (72' Robert Taylor), Joel Pohjanpalo (83' Lucas Lingman), Fredrik Jensen (60' Teemu Pukki).

Publik: 28 711.

Kazakstan–San Marino 3–1 (1–0)

Danmark–Slovenien 2–1 (1–1)