Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska stjärnan kraschade i skidpremiären – världscupen i Ruka i fara för Poromaa: ”Inte gött att göra sig illa nu”

William Poromaa åker nedför.
Bildtext William Poromaa uppsökte fysioterapi direkt efter kraschen. (Arkivbild)
Bild: Tomi Hänninen

Under veckoslutet går skidpremiärerna i Sverige av stapeln. På fredagen tävlades det i sprint och för den svenska stjärnan kan världscuppremiären i Ruka vara i fara efter ett fall.

Det tävlades i sprint när den svenska skidpremiären gick av stapeln i Gällivare. För den kanske största svenska herrstjärnan, William Poromaa, slutade tävlingen allt annat än bra.

Från kvalet tog han sig vidare som femma. Men i kvartsfinalen gick det på tok. I en utförslöpa hamnade Poromaa för långt ut i spåret och trasslade in sig i ett skyddsnät.

Poromaa voltade och en av hans skidor flög iväg. Han tycker att det är en dålig tidpunkt att råka ut för något sådant här när världscupen drar igång nästa helg i Ruka.

– Just nu har jag ganska ont i ryggen, jag får hoppas att det inte är så farligt. Men det är inte gött att göra sig illa nu då världscupen inleds nästa helg, det är onödigt, säger Poromaa till Sportbladet och tillägger att han överväger att åtminstone stå över resten av helgens tävlingar som försiktighetsåtgärd.

Supertalangen spurtslog Calle Halfvarsson

En stortalang som sällan skådats stod också på startlinjen, nämligen Alvar Myhlback. Den 2006-födda Myhlback är ännu för ung för att tävla i världscupen. Och förra säsongen fick han som 16-åring dispens för att åka Vasaloppet, där han slutade åtta.

I sprinttävlingen i Gällivare tog han sig till final, och väl i finalen spurtslog han Calle Halfvarsson. Myhlback slutade trea och Halfvarsson fyra i resultatprotokollet. Herrarnas sprinttävling vanns av Marcus Grate och 21-åringen Edvin Anger slutade tvåa i tävlingen.

Trots tredjeplatsen är Myhlback inte helt nöjd med sin insats.

– Edvin sätter fart från start och då är jag lite instängd. Målet i finalen är att hänga med in till sista backen och full gas därifrån, jag är lite missnöjd att jag inte klarar att hålla mig där, säger Myhlback.

Fem hundradelar skiljde i damfinalen

I damfinalen ställdes förra årets VM-etta mot VM-tvåan, Jonna Sundling mot Emma Ribom.

Duon hade kommandot i finalen och släppte inte in de övriga i tätstriden. I spurten var det Jonna Sundling som drog det längre strået – hon vann med fem hundradelar.

– Det betyder väldigt mycket att man får en bra start, väldigt skönt att få köra premiären, säger Sundling.

Världscupen på längdskidor börjar fredag nästa vecka när världscuphelgen drar igång med sprint i klassisk stil i Ruka. Tävlingarna från Ruka sänds på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln