Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Risto Dufva gjorde sin 900:e grundseriematch som tränare – firade med att se sitt Sport besegra TPS: ”En kämparseger”

Spelare i Sport firar ett mål.
Bildtext Det blev hemmaseger för Sport. (Arkivbild)
Bild: All Over Press

Vasa Sport vann med 4–2 över TPS i ishockeyligan. Matchen var också Risto Dufvas 900:e grundseriematch som tränare i den inhemska ishockeyligan.

Före nedsläpp var det bara två tränare som kunde skryta om att de hade coachat ett lag i den inhemska ligan i 900 grundseriematcher.

– Man samlar hela tiden på sig massor av så kallad tyst kunskap i den här branschen. Men nu börjar hörseln bli sämre. 32 år börjar kännas tillräckligt, sade Dufva som nyligen meddelat att han pensionerar sig från ishockeyn före matchen till MTV Urheilu.

Men efter nedsläpp passerade även Vasa Sports tränare Risto Dufva den milstolpen. Nu får även han stoltsera med att ha varit coach i 900 grundseriematcher. De båda andra är Jukka Rautakorpi och Pekka Virta.

Andra perioden bäddade för Sports seger

Matchen mellan Sport och gästerna TPS var en jämn och utdragen tillställning.

Sport gick upp i en 1–0-ledning i mitten av den första perioden genom svensken Simon Hjalmarsson. Resultatet stod sig till den första periodpausen.

Men när andra perioden skulle köra igång skickades bägge lagen tillbaka till omklädningsrummen – det var problem med isen.

Den andra perioden sköts upp med tio minuter medan isen fixades och lagen kunde återvända.

I den andra perioden fortsatte Sport att trumma på och utökade sin ledning till 3–1 inför den sista perioden.

TPS skapade spänning i matchen när laget gjorde 3–2 med 1.29 kvar på klockan. Men en annan av Sports svenskar, nämligen Sebastian Stålberg, punkterade matchen genom att göra mål i tom kasse med 50 sekunder kvar att spela. Slutresultatet skrevs 4–2 till Vasa Sport.

– Det var en extremt jämn match med små marginaler. TPS stod för ett tufft motstånd och vi behövde vara vakna och alerta hela tiden. Men vi var tillräckligt sugna på att vinna, en kämparseger, säger Dufva efter matchen.

Efter 20 spelade matcher har Sport samlat ihop 29 poäng. Det räcker till en tionde plats i tabellen. Det är också den sista platsen som berättigar till slutspel.

Resultat:

KalPa–Kärpät 5–2

Pelicans–Ässät 3–2

SaiPa–HIFK 3–5

Sport–TPS 4–2

Tappara–Ilves 3–4 efter förlängning