Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslaget efter kvällen som skulle lyfta Finland inför ödesmatcherna: ”Ville få tillbaka tron på att vi kan nå EM-slutspelet”

Uppdaterad 17.11.2023 22:49.
Finland firar mål i EM-kvalet.
Bildtext Efter tre raka förluster lyckades landslaget vinna igen.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Tre raka bedrövelser stängde brutalt dörren framför Finland i EM-kvalet. I årets sista hemmamatch handlade det mest om att bädda inför playoffspelet i mars, medger Rasmus Schüller.

Det hann gå fem långa och ödesmättade månader mellan hemmasegrarna i EM-kvalet. Finland rasade ihop i oktober – nu kom åtminstone viss återupprättelse efter 4–0 mot Nordirland.

Motståndet var svagt, men här injicerade landslaget åtminstone nytt blod i ådrorna.

– Resultaten i oktober stör ännu mer nu. Det handlade mest om att vi ville få ett lyft inför playoffmatcherna i mars. Att få tillbaka en tro på att vi är bra och att vi fortfarande kan nå EM-slutspelet. Det lyckades, säger Rasmus Schüller till Yle Sporten.

Festen med supportrarna var tillbaka, växelsången med norra kurvan på stadion dominerade ljudbilden efter slutsignalen och över 28 000 åskådare kunde promenera hemåt med tryck in i helgen.

– Vi ville ge dem något, de har stöttat oss genom hela kvalet. Vi var revanschsugna efter två jättedåliga resultat under senaste samlingen, säger Daniel Håkans i stadions katakomber.

Vi var revanschsugna efter två jättedåliga resultat under senaste samlingen

Daniel Håkans

Hur mycket självförtroende gav det här?

– Vi skapade många lägen och visade att vi kan vara effektiva. Det lovar gott inför framtiden. Det var väldigt skönt, men det hade varit ännu skönare om vi hade haft andra resultat med oss från oktober.

”Skapar tro inför mars”

Årets sista landslagssamling handlar bara om det här – att bygga en stabilare grund att stå på inför playoffspelet i mars.

Schüller tycker åtminstone att Finland tog ett steg i rätt riktning.

– Svart på vitt är det bra gjort att slå Nordirland med 4–0. Det skapar tro inför mars. Det här är våra sista matcher inför det och här fick vi med ett så bra resultat som vi kunde hoppas på.

Finland firar seger.
Bildtext Finland fick hål på Nordirland precis före paus och gick ifrån till en klar seger.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Efter segern medgav förbundskaptenen Markku Kanerva att den senaste tiden inte har varit lätt. Kritiken rasade in efter smällarna i oktober.

– Vinster bygger trovärdighet. Om vi hade förlorat i dag hade det varit kämpigt att gå vidare mot mars. Nu ska vi också slå San Marino och så har vi gett oss själva bästa möjliga förutsättningarna från den här samlingen, säger Schüller.

Nytt spelsystem fungerade

Taktiskt valde Kanerva att gå över till 4–3–3 och efter en trevande start fick Finland det att stämma. 1–0 kom på straff i slutminuterna av första halvlek, efter paus trillade målen in i en behaglig takt.

– Vi hade tre dåliga resultat med oss och letade lite efter rytmen, men vi hittade ytorna för att komma igenom Nordirland och över nittio minuter är jag nöjd, säger Schüller.

Hur tänker du kring övergången till 4–3–3?

– Bortsett första tjugo minuterna fungerade det bra. Personligen tycker jag att det är enklare att pressa högre i 4–3–3 än med tre mittbackar. Speciellt hemma och vi vill vara spelförande, så det är bra med det här alternativet.

Matchen är redan nämnd, men EM-kvalet går i mål på måndag och Finland möter världens sämst rankade landslag San Marino på bortaplan.

– Vi vinner på måndag också och sedan är vi redo för mars, säger Håkans.

Diskussion om artikeln