Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera stora företag slutar annonsera på X efter antisemitiskt innehåll på plattformen

Elon Musk.
Bildtext Sedan Elon Musk tog över meddelandetjänsten Twitter förra året har mängden hatretoriska inlägg ökat, menar människorättsorganisationer.
Bild: Jaap Arriens / AOP

Elon Musk är i blåsväder efter att ha gett stöd för ett inlägg med antisemitisk propaganda på plattformen X. Flera stora företag stoppar annonseringen efter att det förekommit pro-nazistiska inlägg bredvid deras annonser.

Flera stora annonsörer har hittills dragit sig ur meddelandetjänsten X (tidigare Twitter). Orsaken är att tjänstens skapare Elon Musk setts offentligt stödja en antisemitisk konspirationsteori samt annonsörernas oro över att det förekommer hatretoriskt innehåll på plattformen.

Bland annat Apple, Disney, Paramount och Lionsgate har slutat annonsera på X.

Enligt en rapport från övervakningsorganisationen Media Matters har det förekommit pro-nazistiska inlägg bredvid annonser som publicerats av stora företag på meddelandetjänsten.

Musk anklagade i sin tur annonsörerna för att kränka yttrandefriheten.

Musk besvarade i onsdags ett inlägg där en annan användare skrev att judiska samfund sprider hatpropaganda mot vita. I kommentaren skrev Musk att användaren hade ”helt rätt”.

Fördöms av Vita huset

Musks budskap fördömdes också av Vita huset. Vita husets talesman Andrew Bates kallade meddelandet som godkänts av Musk för en fruktansvärd uppmaning till antisemitism och rasistiskt hat. Bates påpekade också att Musks beteende är helt oacceptabelt, särskilt med tanke på att det bara är en knapp månad sedan Hamas attackerade Israel.

Företag har tidigare slutat annonsera på plattformen sedan Musk tog över, eftersom han valde att minska antalet moderatorer. Det här har enligt människorättsorganisationer lett till en ökning av hatretorik på plattformen.

Linda Yaccarino, den nuvarande vd:n för tjänsten, besvarade kritiken i torsdags i ett inlägg på plattformen.

”X har varit mycket öppna i vårt arbete mot antisemitism och diskriminering. Det finns ingen plats för det någonstans i världen. Det är fult och fel”, skrev Linda Yaccarino.