Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skandal i alpina världscupen då klimataktivister stormade målområdet – norska stjärnan kastade snöbollar på demonstranterna

Demonstranter stormade målområdet. - Spela upp på Arenan

Demonstranter tog sig in på målområdet under det andra åket av slalomtävlingen i österikiska Gurgl. Norska slalomstjärnan blev så arg att han kastade snöbollar på aktivisterna.

Det andra åket började gå mot sitt slut och det var efter att Marco Schwarz hade tagit sig i mål som publiken började bua. De buade inte åt Schwarz, utan åt ett antal klimataktivister som tagit sig in på målområdet.

Tävlingen fick avbrytas för en stund medan polisen avlägsnade demonstranterna från platsen.

En som blev riktigt arg av det skedda var norska alpinstjärnan Henrik Kristoffersen. Tv-kamerorna plockade upp en rasande Kristoffersen som höjde nävarna och kastade snöbollar mot de som hade intagit målområdet.

– Jävla idioter, de förstör tävlingen. Vi vill inte ha någon av dem. De måste bort, det här borde få konsekvenser, säger Henrik Kristoffersen till NRK.

– Jag har noll respekt för dem. Jag hade slagit en av dem om jag hade fått chansen, fortsätter en arg Kristoffersen.

Henrik Kristoffersen blir förbannad på aktivister - Spela upp på Arenan

Yles expert Marcus Sandell håller inte riktigt med Kristoffersens agerande.

– Det kom nog lite svordomar och lite annat från Kristoffersen. Men det är nog inte riktigt idrottarens uppgift att göra sådant.

Österrikisk trippel

I själva tävlingen blev det en trippel för de österrikiska åkarna.

Manuel Feller försvarade sin ledning från det första åket. Marco Schwarz tog hand om andra platsen och Michael Matt körde upp sig från 17:e till 3:e i det andra åket.

Timon Haugen var bästa nordbo i tävlingen. Han slutade på en sjätteplats strax före landsmannen Henrik Kristoffersson som slutade sjua. Svensken Kristoffer Jakobsen placerade sig på en elfte plats.

Damernas störlopp som skulle ha åkts i Italien under lördagen ställdes in. Det berodde på att vindarna var för kraftiga.

Slalomresultat, Gurgl, Österrike

1. Manuel Feller AUT 1.47,23
2. Marco Schwarz AUT + 0,23
3. Michael Matt AUT + 1,05
4. David Ryding GBR + 1,06
5. Daniel Yule SUI + 1,08
6. Timon Haugan NOR + 1,15
7. Henrik Kristoffersen NOR + 1,20
8. Fabio Gstrein AUT + 1,33
9. Linus Strasser GER + 1,56
10. Albert Popov BUL + 1,60

Diskussion om artikeln