Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norsk stormvarning inför världscupstarten – efter tunga säsongerna vann Heidi Weng i Beitostølen för första gången

Heidi Weng.
Bildtext Heidi Weng vann damernas 10 kilometer i klassisk stil i Beitostølen.
Bild: EPA-EFE

Heidi Weng har haft ett par tuffa säsonger som innehållit corona och hjärnskakning. När det tävlades i Beitostølen stod hon som segrare på tio kilometer klassiskt.

Hon åkte hem från förra säsongens skid-VM för att formen inte fanns. OS-tävlingarna i Peking blev spolierade av coronasmitta. Men nu, med en vecka kvar tills världscupen i längdskidåkning drar i gång, stod Heidi Weng för en stormvarning.

Hon vann tio kilometer klassiskt i Beitostølen i dag. Något hon aldrig lyckats med förut.

– Jag har aldrig vunnit i Beitostølen. Jag har många pallplatser. Det som kanske är roligast är att jag försökte ta det helt lugnt och inte tänka på sekunder. Jag vill bara åka bra skidor. Jag kände att jag lyckades med det i dag, säger Heidi Weng till NRK efter loppet.

NRK:s expert Therese Johaug berömmer Weng och menar att det är en ny Weng i skidspåren den här säsongen.

– Jag har nästan aldrig sett henne åka skidor på det sättet. Och jag har åkt mycket bakom och med henne, vi har haft många träningspass tillsammans. Så det är glädjande att se vilket steg hon har tagit tekniskt, att hon kan åka så lugnt och avslappnat, säger Therese Johaug.

Valnes vann på nytt

På herrarnas tio kilometer klassiskt var det Erik Valnes som tog hand om segern. Han tog också hand om vinsten i gårdagens sprint i Beitostølen.

– Det kändes riktigt bra, det fungerade i dag. Det var tryck i stakningen och diagonalen fungerade bra, säger Valnes.

På andra plats i herrarnas tävling slutade Emil Iversen. Förra säsongen fick Iversen inte de resultat han hade hoppats på och i maj blev han utskickad ur det norska skidlandslaget.

Men trots goda resultat är den norska landslagsledningens svar kryptiskt på frågan om han kommer att vara på startlinjen i Ruka.

– Det är inte många platser lediga, och jag avslöjar inte om Iversen är en del av världscuplaget till Ruka eller inte, säger den norska landslagstränaren Eirik Myhr Nossum till NRK.

Andersson och Anger vann i Gällivare

På svenskt håll tävlades det också i tio kilometer klassiskt. Och på damsidan var det ingen större skräll när Ebba Andersson skar mållinjen som segrare trots att hon åkte fel vid varvningen.

– När jag ska gå in för varvning så kikar jag upp och ser att skyltarna för spurt har börjat. Då har jag inte hunnit uppfatta var varvspåret går, säger Ebba Andersson till SVT.

Emma Ribom åkte i mål som tvåa nästan 40 sekunder efter Andersson. Linn Svahn slutade trea.

I herrtävlingen stod 21-åringen Edvin Anger som segrare. Han slog Johan Hagström som slutade tvåa med åtta sekunder.

Yle sänder allt från världscupen i Ruka.