Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flera fackförbund demonstrerade mot regeringens planer att försämra de anställdas rättigheter

"Jag är här för en viktig sak" – fackmedlemmar demonstrerade mot försämrade rättigheter - Spela upp på Arenan

Åtminstone ett tusental fackmedlemmar samlades i centrala Helsingfors på lördagen för att motsätta sig regeringens planer att skära i den sociala tryggheten och begränsa anställdas påverkningsmöjligheter.

Demonstranterna samlades först vid Helsingfors Olympiastadion och tågade därifrån längs Mannerheimvägen till Medborgartorget. Torget ligger vid centrumbiblioteket Ode, alldeles intill riksdagshuset.

De flesta av fackförbunden som deltog i demonstrationen hör till centralorganisationen STTK. STTK:s ordförande Antti Palola säger att det var fackförbundens medlemmar som hade uttryckt en vilja att demonstrera.

Fackmedlemmar samlades i Helsingfors för att demonstrera mot försämrade rättigheter.
Bildtext ”Vårdarna ner i lönegropen förevigt”. Minst tusen fackmedlemmar demonstrerade mot regeringen Orpos planer på lördagen.
Bild: Lehtikuva

Fackförbunden motsätter sig flera av skrivningarna i regeringsprogrammet och är kritiska till hur regeringen driver ärendena vidare.

Centralorganisationen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta har i flera repriser beskrivit höstens trepartsförhandlingar som ett spel för kulisserna. Han har sagt att regeringen har skrivit in metoderna i regeringsprogrammet och att det inte finns någon förhandlingsmån.

STTK:s ordförande Antti Palola står i första ledet vid ett demonstrationståg.
Bildtext Demonstranterna kräver måttlighet i allt.
Bild: Yle/Carmela Walder

FFC har under hösten ordnat demonstrationer och utmarscher, med stöd av några fackförbund från STTK. De stora fackförbunden Tehy och Super har hittills hållit låg profil, men deltog med stor uppslutning i lördagens demonstration.

STTK:s ordförande Antti Palola säger att höstens strejker bara har varit en början. Regeringen visar inget intresse för att lyssna på facket enligt Palola och därför kommer facket att ta till allt hårdare åtgärder.