Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helsingfors IFK fick ge sig mot serieledarna – veteranen Petri Kontiola avgjorde: ”I dag stod alla stjärnor rätt”

Uppdaterad 18.11.2023 21:24.
Petri Kontiola spelar ishockey.
Bildtext Petri Kontiola sköt in segermålet i förlängning.
Bild: Lehtikuva

Tappara besegrade Helsingfors IFK i hockeyligan under lördagskvällen. Matchen gick till förlängning där veteranen Petri Kontiola avgjorde.

Helsingfors ishall var fullsatt, och 8 200 personer befann sig på läktaren, när Helsingfors IFK tog emot serieledarna Tappara i ishockeyligan under lördagskvällen. Och matchen kom att bli en rysare.

Efter två perioder hade Tappara en 2–1-ledning över HIFK. Men HIFK gav sig inte under ordinarie matchtid.

Med drygt fem minuter kvar av den tredje perioden kvitterade HIFK-spelaren Luke Martin. 2–2-resultatet stod sig perioden ut och matchen gick till förlängning.

I förlängningen var det Tapparaspelaren Petri Kontiola som steg fram. I sin andra match efter att han återupptagit karriären sköt 39-åringen in 3–2-målet i förlängningen.

– I dag stod alla stjärnor rätt. Ibland är det så. Jag vet inte om det här skulle ha hänt om det var en annan dag, men den här gången hade jag tur, säger Kontiola till MTV efter matchen.

Trots förlusten tyckte HIFK:s tränare Ville Peltonen att laget gjorde en okej insats.

– På den här nivån avgörs matcherna ofta på vilket lag som gör misstag. Jag tyckte att vi höll jämna steg med Tappara i stora delar av matchen. Men vi förlorade på misstagen, säger Ville Peltonen på presskonferensen efter matchen.

Kontiola fick också med sig en passningspoäng då han spelade fram till Tapparas första mål. Efter två matcher i ishockeyligan denna säsong har han noterats för 1+2.

Heljanko räddade 37 skott

Tapparas målvakt Christian Heljanko hade en svettig kväll i Helsingfors. Han fick 39 skott mot sig, av vilka han räddade 37 stycken. Det ger en räddningsprocent på nästan 95 procent.

Den svenska Tapparatränaren Rickard Grönborg hyllar målvakten efter matchen.

– Det hjälpte mycket att vi hade en storspelande målvakt. Han räddade alla skott han skulle ha behövt ta och mer därtill. Det var fint att se att han kom upp till nivån vi vet att han kan nå, säger Grönborg efter matchen.

I tabellen är det de två Tammerfors-lagen som har hand om de två första platserna. Tappara har hand om ledningen med 47 poäng, men Ilves skuggar tätt bakom med 46 insamlade poäng.

HIFK ligger på en tredje plats i tabellen och har samlat ihop 42 poäng på 22 matcher. Nästa helg spelar HIFK två matcher. På fredag väntar hemmamatch mot TPS, på lördag reser HIFK till Lahtis för att gästa Pelicans.

Resultat:

HIFK–Tappara 2–3 efter förlängning

HPK–Sport 3–1

Ilves–SaiPa 5–2

Jukurit–Lukko 2–3

KalPa–Kärpät 2–1

Ässät–TPS 1–2

KooKoo–Pelicans 4–0

Diskussion om artikeln