Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Anhöriga till Hamas gisslan besvikna över israeliskt ledarskap: ”Vi kan bara hoppas att de inte torteras”

Uppdaterad 19.11.2023 09:24.
Demonstrationsmarschen mellan Tel Aviv och Jerusalem.
Bildtext ”Ta hem dem” och ”regeringen, gör ert arbete” ropade de omkring 30 000 demonstranter som marscherade på motorvägen på väg mot premiärminister Benjamin Netanyahus kontor.
Bild: Abir Sultan / EPA

Tusentals människor marscherade i fem dagar från Tel Aviv till Jerusalem för att framföra ett budskap till premiärminister Benjamin Netanyahu. Yle följde de anhörigas demonstrationsmarsch.

”Ta hem dem” och ”regeringen, gör ert arbete” ropade de omkring 30 000 demonstranter som marscherade på motorvägen på väg mot premiärminister Benjamin Netanyahus kontor.

Exakt sex veckor har gått sedan terroristorganisationen Hamas, som fortfarande håller omkring 240 personer som gisslan i Gaza, attackerade Israel.

Enligt läckta uppgifter har förhandlingarna mellan Hamas och Israel, som huvudsakligen har Qatar som medlare, tagit små steg både framåt och bakåt. På sex veckor har totalt endast fem personer släppts ur gisslan från Gaza.

Kuvassa on kolme israelilaista tyttöä, jotka vaativat Hamasin kidnappaaman ystävänsä vapauttamista
Bildtext Vännerna Jasmin, Tamar och Yael har inte hört från sin vän Omer sedan han togs av Hamas den 7 oktober.
Bild: Vilma Romsi / Yle

22-åriga Jasmin berättar att hennes vän Omer kidnappades av Hamas när han utförde militärtjänstgöring i närheten av Gaza. Därför deltog hon i demonstrationen.

– Vi har inte hört något från Omer sedan den sjunde oktober. Det här är en mycket svår tid för israeler, säger Jasmin.

Krav på bättre information från regeringen

Yael Ofeck, som Yle träffade i Jerusalem, håller upp ett fotografi av en ung pojke. Det är hennes kusins son.

– Hamas tog min kusin Dor, hans son och dotter från deras hem i Kibbutz Be'eri och sköt barnens mamma, förmodligen framför deras ögon, säger Ofeck.

Familjens 18-åriga son skonades från attacken eftersom han inte var hemma.

– Vi hoppas att han inte är den enda som överlevde från familjen. Han och de andra barnen behöver sin pappa nu, säger Ofeck.

Äiti ja tytär osoittivat mieltään panttivankien vapauttamisen puolesta Israelissa
Bildtext Yael Ofeck deltog i marschen med sin dotter, eftersom deras släktingar har tagits som gisslan.
Bild: Vilma Romsi / Yle

Familjerna längst fram i marschtåget ska träffa Israels minister Benny Gantz och regeringens observatör Gadi Eisenkot. Många av de demonstranter som Yle intervjuade kritiserade premiärminister Netanyahus regering. Det gör även Ofeck. Hon – liksom andra demonstranter – kräver bättre information från regeringen om gisslans situation.

– Det är dags för regeringen att åka hem nu och låta andra ta över. Jag litar inte på dem, säger hon.

Ovissheten är upprörande

Shaiko, som bor i Galileen i norra Israel, säger att frisläppandet av gisslan borde stå högst upp på regeringens agenda. Han deltog i marschen tillsammans med sin sambo och fem månader gamla dotter.

Flera bekanta till honom, bland annat en kollega och vän sedan ungdomen, har tagits som gisslan. Enligt honom är ovissheten upprörande.

– Vi kan bara hoppas att de inte torteras. Det här är mycket svårt. Minnen och dystra tankar kommer fram i lugna stunder.

Många av demonstranterna säger att Hamasattacken har skakat deras känsla av grundtrygghet.

– Det är inte bara barnen i de här familjerna, det kunde mycket väl ha varit våra barn, säger Shiran Kalaora, som kommer från Tel Aviv-området.

Israelilaisperhe osoittamassa mieltään Hamasin kaappamien panttivankien vapauttamisen puolesta
Bildtext "Vi deltar i marschen, eftersom de människor som kidnappats av Hamas skulle ha gjort detsamma för oss", säger familjens mamma Shiran Kalaora.
Bild: Vilma Romsi / Yle

Otaliga civila lider på båda sidor

Även om Israel har haft stöd från USA och fått västerländska ledares sympatier, upplever många israeler som Yle intervjuat att deras land har lämnats ensamt i gisslansituationen.

Enligt palestinska tjänstemän har mer än 12 000 människor dödats i israeliska flyganfall och markattacker i Gaza. I Israel dödades omkring 1 200 människor i Hamasattacken den 7 oktober, och omkring 50 soldater har dödats i markoperationen i Gaza.

Ofeck säger att otaliga oskyldiga civila på båda sidor lider i onödan på grund av kriget.

– Palestiniernas lidande tar inte bort vårt. Det finns barn, tonåringar, kvinnor och äldre som hålls fångna i Gaza, säger Ofeck.

Shaiko säger att han inte litar på den nuvarande israeliska regeringens motiv för att genomföra en markattack mot Gaza. Till exempel har flera människorättsorganisationer anklagat Israel för övervåld i den tätbefolkade Gazaremsan.

– Jag känner också medlidande med de civila i Gaza. Jag hoppas att regeringen kommer att agera med rätt avsikter, säger Shaiko.