Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terrorhot stänger tunnelbanan i Bryssel

Från 2015
Uppdaterad 21.11.2015 13:40.
Polisbevakning efter terrorvarning i Bryssel.
Bildtext Polispådrag i Bryssel.
Bild: EPA/LAURENT DUBRULE

Tunnelbanetrafiken, fotbollsmatcher och stora evenemang har ställts in i Bryssel på grund av omedelbart och allvarligt terrorhot. Enligt den belgiske premiärministern Charles Michel höjdes terrorhotnivån till fyra eftersom man såg en risk för liknande attentat som i Paris.

Michel sade på en presskonferens på lördag förmiddag att man inhämtat information om att det föreligger en risk för en liknande serie attentat i Bryssel som de i Paris förra fredagen. Attentat som kunde utföras av flera individer med vapen och sprängmedel, kanske på flera platser samtidigt.

På fredag kväll höjdes terrorhotnivån i Bryssel med omnejd till en fyra på den fyragradiga skalan. Den högsta möjliga hotnivån i Belgien. Utanför Brysselregionen, i övriga delar av Belgien ligger hotnivån kvar på tre, som den höjdes till i tisdags.

I kommunikén från Belgiens nationella kriscentrum OCAM beskrivs hotet för Brysselregionen som "mycket allvarligt". OCAM uppmanar människor i huvudstadsregionen att undvika folksamlingar och hålla sig borta från konsertlokaler och shoppingcentrum exempelvis.

Metron och en del av spårvagnstrafiken är inställd åtminstone fram till söndag eftermiddag då läget ska utvärderas på nytt. Bussar trafikerar normalt. Fotbollsmatcher i division ett och två har ställts in, så som en del andra större evenemang. Tungt beväpnade poliser och soldater patrullerar i centrum av Bryssel.

Salah Abdeslam kan vara i staden

Enligt myndigheter återvände en av de huvudmisstänkta för terrorattentaten i Paris, Salah Abdeslam till Belgien morgonen efter attackerna i Paris. Han har beskrivits som beväpnad och farlig.

ABC News rapporterar att dess reporter varit i kontakt med två vänner till Abedslam och med hans bror. Enligt dem har Abdeslam ringt upp tre vänner via Skype den här veckan. Enligt vännerna befinner han sig i Bryssel och han ska ha velat ha hjälp med att ta sig till Syrien.

- Jag tror inte att han är långt härifrån, sade Abdeslams bror Mohammed Abdeslam utanför sitt hem i Bryssel till ABC. Samtidigt uppmanade han sin bror att överlämna sig själv till polisen.

Belgare grips i Turkiet

Myndigheterna har inte bekräftat att Abdeslams förehavanden skulle vara en central orsak till den förhöjda terrorberedskapen.

Bryssel har stått i centrum för utredningen av Parisattentaten sedan det framgick att två av självmordsbombarna var bosatta i Bryssel. Bland dem Abdeslams bror Brahim. Den misstänkte hjärnan bakom attentaten Abdelhamid Abaaoud var också hemma från Bryssel.

De senaste dagarna har tre personer anhållits av belgiska åklagare för delaktighet i Parisattentaten.

Turkiska regeringskällor uppgav för nyhetsbyråerna på lördagen att turkisk polis hade gripit en belgisk medborgare, Ahmet Dahmani i ett lyxhotell på turistorten Antalya. Dahmani misstänks för att ha kartlagt målen för attackerna i Paris.

Samtidigt greps också två syriska medborgare. De misstänks för att ha kommit till Antalya för att hjälpa Dahmani att ta sig tillbaka över gränsen till Syrien.

Finländare varnas

Utrikesministeriet uppmanar finländare att vara försiktiga när de rör sig i centrum av större belgiska städer och vid evenemang i Belgien.

Utrikesdepartementet i Sverige har också kommit med en liknande varning.