Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Presidentvalet i Argentina ser ut att bli en rysare – Argentina kan få sin egen Trump

Uppdaterad 19.11.2023 14:57.
De två presidentkandidaterna i Argentina är varandras politiska motpoler. Den ultraliberala populisten Javier Milei (till vänster) är en outsider, medan ekonomiministern Sergio Massa (till höger) tillhör det peronistiska etablissemanget.
Bildtext De argentinska presidentkandidaterna är varandras motpoler. Den ultraliberala populisten Javier Milei (till vänster) är en outsider, medan ekonomiministern Sergio Massa (till höger) tillhör det peronistiska etablissemanget.
Bild: AFP / LEHTIKUVA / ALEJANDRO PAGNI

Latinamerias tredje största ekonomi väljer president på söndag. Opinionsmätningarna pekar på jämnt skägg mellan etablissemangets man, peronisten Sergio Massa och den rätt extrema högerpopulisten Javier Milei.

Argentina befinner sig i en djup ekonomisk kris, med en årlig inflation på över 140 procent. Fattigdomen breder ut sig och fyra av tio argentinare har fallit under fattigdomsstrecket.

När argentinarna i dag ska välja president, är det många som anser att de är tvungna att välja mellan pest och kolera.

– Tyvärr måste man välja en av de två, säger den 55-årige floristen Pablo Rivera till nyhetsbyrån AFP. Han lutar åt att rösta på populisten Milei.

I den andra och avgörande omgången av presidentvalet, står de två kandidaterna för fullständigt motsatta framtidsscenarier för Argentina.

Ekonomiministern Massa – en garvad peronist

51-årige Sergio Massa är Argentinas nuvarande ekonomiminister och tillhör den peronistiska koalitionen Unión por la Patria. Peronisterna står för en stark, omfattande välfärdsstat och de har dominerat argentinsk politik i decennier.

Nu försöker Massa distansera sig från sina impopulära partikamrater, den avgående presidenten Alberto Fernandez och hans korruptionsdömda vice president Cristina Kirchner.

Sergio Massa då han talade till sina anhängare utanför peronisternas partihögkvarter i Buenos Aires den 22 oktober.
Bildtext Sergio Massa då han talade till sina anhängare utanför peronisternas partihögkvarter i Buenos Aires den 22 oktober.
Bild: LEHTIKUVA / JUAN MABROMATA

Massa får jobba hårt för att övertyga väljarna om att de ska lita på honom, trots att han, som landets ekonomiminister kan anses vara åtminstone delansvarig för den kris som landet befinner sig i.

Massa har försökt profilera sig som den lugna, statsmannamässiga motsatsen till Milei och varnat för att Milei kommer att skrota den argentinska välfärdsstaten.

Outsidern Milei vill såga ner utgifterna – men har nu lagt ifrån sig motorsågen

Den 53-årige ekonomen Javier Milei jämförs ofta med både USA:s expresident Donald Trump och Brasiliens expresident Jair Bolsonaro.

Han hade profilerat sig som ekonomisk kommentator i tv och väckt stor uppmärksamhet med sina kontroversiella uttalanden då han blev invald i kongressen 2021 med sitt nybildade parti La libertad avanza.

Han har chockat det argentinska etablissemanget med sina politiska framgångar och i den första valomgången blev han tvåa efter Massa med 30 procent av rösterna, mot Massas 37 procent.

Milei har tidigare sagt att staten bara borde sköta den allmänna ordningen och försvaret. Exempelvis hälso- och utbildningministerierna borde läggas ner. Centralbanken borde avskaffas och USA-dollarn införas som ny valuta.

Javier Milei under ett valmöte i Cordoba den 16 november.
Bildtext Javier Milei under ett valmöte i Cordoba den 16 november.
Bild: EPA-EFE/Ariel Alejandro Carreras

Han har också tyckt att klimatförändringen bara är en bluff, att sexualundervisning är ett sätt att förstöra familjen och att försäljning av mänskliga organ borde vara lagligt.

Inför den andra valomgången har Milei tonat ner sin retorik, för att kunna locka till sig också mer moderata väljare.

Han har bland annat lagt ifrån sig den motorsåg som han ofta drog igång under tidigare valmöten, för att visa hur statliga utgifter ska sågas ner.

Milei har under de senaste dagarna också sagt att han inte tänker privatisera hälsovården eller skolväsendet och att det inte ska bli fritt fram för vem som helst att äga handeldvapen.

Resultat väntas natten mot måndagen

Vallokalerna i Argentina öppnas klockan åtta på morgonen (13.00 finsk tid) och stängs klockan 18 (23.00 finsk tid). Åtminstone ett preliminärt resultat väntas några timmar efter att vallokalerna stängt.

Opinionsmätningarna pekar på jämnt skägg mellan Massa och Milei, med ett litet försprång för Milei, men mätningarna anses inte speciellt tillförlitliga.

Vem som än vinner valet står inför tuffa utmaningar, menar politiska bedömare. Det behövs en trollkarl för att få upp Argentina ur den ekonomiska krisen.

Kl.14.50 gjordes en rättelse i ingressen till artikeln. Latinamerikas ”näststörsta” ekonomi, ändrades till ”tredje största”.

Källor: AFP, AP