Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Årets Guldanka går till Finlandssvenska Queerpodden

Två personer på en scen med var sin blombukett och ram i handen.
Bildtext Guldankan delades ut på Regnbågsallians årliga festlighet Regnbågshelgen som ordnades på Ritz i Vasa lördagen den 18 november.
Bild: Lina Bonde

Föreningen Regnbågsallians Svenskfinland delar årligen ut utmärkelsen Guldankan. I år går den till Lina Johansson och Julle Vestman som driver podcasten Finlandssvenska Queerpodden.

Årets pristagare av Guldankan är Lina Johansson och Julle Vestman för sin podcast Finlandssvenska Queerpodden.

I sin podcast skapar Johanson och Vestman synlighet och utrymme för finlandssvensk queerkultur och queerhistoria på ett lättillgängligt sätt, skriver Regnbågsallians Svenskfinland i ett pressmeddelande.

”Den Finlandssvenska queerpodden är ett utmärkt exempel på hur man med små medel kan skapa mening för en stor grupp människor”, säger föreningens ordförande Lina Bonde.

Utmärkelsen Guldankan har delats ut sedan år 2007 för att lyfta fram personer, projekt eller instanser som jobbat för mångfald, mänskliga rättigheter, fördomsfrihet och sexuella minoriteters och könsminoriteters rättigheter i Svenskfinland.

”Dessa två färgstarka personer har på ett relaterbart och mångfacetterat sätt fört fram queerfrågor i offentligheten och har också individuellt visat stark initiativförmåga och civilkurage, bland annat för initiativet att ordna Larsmos första Pride-evenemang”, skriver föreningen i sin motivering för utmärkelsen.