Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polis kan behövas för att driva igenom testandet på pälsfarmerna – pälsförbundet: ”Ett nödrop”

man i skyddsutrustning på pälsfarm
Bildtext Det har nu blivit strid om provtagningen på pälsfarmerna.
Bild: Marcus Lillkvist / Yle

Ett par farmer har vägrat släppa in myndigheterna för att testa djuren. Antikroppstestningen får kraftig kritik av branschförbundet.

Sedan Livsmedelsverket gått över från att testa för aktiv smitta till att testa för antikroppar har stämningen mellan pälsfarmarna och myndigheterna försämrats.

Så pass att ett par farmer vägrat släppa in myndigheterna för att testa. Terhi Laaksonen, direktör på avdelningen för djurens hälsa och välfärd på Livsmedelsverket, berättar att regionförvaltningsverket och veterinärerna som utför granskningarna nu satt vägrarna sist på besökslistan.

– De har en plan att besöka dessa sist och om det behövs använda sig av polisens stöd, ifall vägrarna inte har ändrat sig, säger Laaksonen.

Laaksonen hänvisar till paragraf 23 i lagen om djursjukdomar enligt vilken aktörer är skyldiga att tillåta provtagning.

Pälsförbundet Fifur är av åsikten att man får vägra testandet för antikroppar.

– Det är frågan om ett slags nödrop i den här situationen. Enligt våra uppgifter funderar åtminstone ett par producenter på att motsätta sig. Men knappast behöver det tas till kraftmedel, säger kommunikationsdirektör Olli-Pekka Nissinen.

Enligt Fifur strider enbart antikroppstestning och de stränga tvångsmedel som bestämts med stöd av testningen mot lagen om djursjukdomar och kränker företagarnas grundläggande egendomsskydd.

Ministern: Inget stöd för frivillig avslutning av verksamheten

Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (KD) besökte Vasa på lördag som en del av hennes presidentvalskampanj.

Hon fick en del frågor om läget i pälsbranschen. Bland annat om nedläggningsstöd för farmare som vill avsluta verksamheten.

Enligt Essayah är det möjligt med stöd i sådana fall att staten beslutar om att förbjuda näringen.

– Vi har inte stöd för frivilliga nedläggningar inom någon som helst bransch, säger Essayah.

Texten grundar sig på Viranomaiset varautuvat jopa poliisin apuun lintuinfluenssan testaamisessa – turkistarhaajat: ”Vastustaminen on hätähuuto” och Ministeri Essayah: Lopetustuet turkisalalle mahdollisia vain jos ala kielletään – alanvaihtoa harkitseville silti vaihtoehtoja