Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skrällvinster i svenska skidgenrepet – Frida Karlsson missade segern och skickade fluorkänga till Finland: ”De känns ju som motståndare”

Uppdaterad 19.11.2023 17:53.
Firda Karlsson värmer sina händer.
Bildtext Frida Karlsson slutade tvåa i tävlingen och skickade en känga till Finland. (Arkivbild)
Bild: Tomi Hänninen / Chilipictures

Den svenska premiärhelgen på längdskidor avslutades med tio kilometer fristil för både damer och herrar. I herrklassen vann schweizaren Cyril Fähndrich och Moa Ilar vann damernas tävling.

Hela den svenska eliten stod på startlinjen, förutom William Poromaa som kraschade i fredagens sprint, när den avslutande tävlingsdagen i Gällivare stod på programmet.

Det var ett skrällnamn som till slut tog hem segern i tävlingen. Schweizaren Cyril Fähndrich var starkast i tävlingen och vann med en marginal på 2,8 sekunder.

Cyril Fähndrich, som är lillebror till sprintstjärnan Nadine Fähndrich, var med i täten redan från början. Under det andra varvet kunde han gå ifrån konkurrenterna och putta ner Calle Halfvarsson till andra plats.

– Det är kul att slå stora namn som Halfvarsson och Anger. Jag ser fram mot nästa helg i Ruka när alla stora namn är med, säger Fähndrich.

Tidigare i karriären har Fähndrich som bäst placerat sig på 12:e plats i världscupen. Den placeringen kom under fjolårets Tour de Ski. Truls Gisselman slutade trea i tävlingen.

Ilar besegrade Karlsson och Andersson

På damsidan var det Moa Ilar som tog hand om segern i tiokilometersloppet.

Det blev en tuff kamp mellan Ilar och Frida Karlsson om segern och den sistnämnda hade ledningen ända fram till den sista mellantidskontrollen.

Men vid just den kontrollen strulade det till sig för Karlsson, som det ofta har gjort, när hon skulle passera en medtävlande. Istället fastnade de ihop och Karlsson tappade fart och rytm.

I SVT:s sändning hörde man hur Karlsson ropar ut en svordom när olyckan var framme.

Expertkommentatorn Anders Blomquist tycker att Frida Karlsson bär huvudansvaret i kollisionen.

– Det är ju Frida som kommer bakifrån – om hon inte ropar så är det svårt den andra att veta att hon kommer, säger experten.

En som var gladare var dagens segrare Moa Ilar som till slut vann med 3,6 sekunder.

– Det betyder jättemycket, jag har jobbat väldigt hårt för det här och länge. Det var kämpigt mot slutet men jag är jättenöjd. säger hon.

Gårdagsvinnaren Ebba Andersson slutade trea.

Karlsson passade också på att kritisera Finlands cup

I de finländska nationella tävlingarna fluortestas skidorna inte. Det var något som dagens tvåa i Gällivare reagerade kraftigt på, då Expressen tog upp temat med hänvisning till Yle Sportens artikel.

– Jag förstår bara inte varför man inte gör det fullt ut även i Finland. Det är väl lika bra att skola in alla i det här, säger Karlsson till tidningen.

– Finländarna känns ju som en motståndare till det här, fortsätter hon.

Yle sänder allt från världscuppremiären i Ruka nästa helg.

Diskussion om artikeln