Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Arrangörerna i Ruka har ett oväntat problem – festande studerande tvingar spårpatrullen att arbeta tidigt på morgonen

Bild på skidspåren i Ruka.
Bildtext Nästa helg avgörs världscupen på samma bana.
Bild: Tomi Hänninen / Chilipictures

Harri Keskiaho, tävlingsledare för Finlands cup i Ruka, berättade i en intervju för Yle att den nattliga festpubliken ibland orsakar problem för arrangörerna.

Det tävlades i Finlands cup på skidor under helgen i Ruka. På lördagen stod sprint i klassisk stil på programmet och på söndagen avslutades tävlingshelgen med tio kilometer, också det loppet i klassisk stil.

På lördagen var Iivo Niskanen något överaskande med i sprinten. Niskanen, som tog sig till semifinal var lite kritisk till hur mjuka banorna i Ruka var under lördagen.

– Banan är så mjuk. Det är inte vad jag trodde att det skulle vara. Vi får se om mina ljumskar klarar av det här, sa Niskanen efter sprintkvalet.

Inför söndagens tävling avslöjade Harri Keskiaho, tävlingsledare för Finlands cup i Ruka, i en intervju för Yle att det verkligen har varit problem med banan. Men orsaken var kanske lite oväntad.

I närheten av banan i Ruka finns hus där bland annat studerande bor. Det var därför som spårpatrullen hade vaknat klockan fyra på morgonen för att kontrollera spårens skick.

– Spåren kontrollerades i morse. De hade körts upp på kvällen, i syfte att göra banan så hård som möjligt, så att den skulle vara jämn ända till slutet av tävlingsdagen. Det är känt att det kan förekomma en del nattlig fotgängartrafik i skidspåren, säger Keskiaho.

Spårpersonalen fick stiga upp tidigt

Med tanke på den skada som kan uppstå på banan så behövde spårpersonalen stiga upp tidigt på morgonen för att kontrollera tävlingsarenan.

Enligt Keskiaho hade fotgängare gått på spåren under natten. Men det var på en så kort sträcka att spåren inte behövde pistas om på morgonen.

Keskiaho berättar också att det här har varit ett återkommande problem för arrangören.

– Det här har hänt under årens lopp. Det är därför man gör sådana här kontroller. Vi var beredda på att spåren kunde behöva pistas på nytt tidigt på morgonen.

Nästa helg drar världscupen på skidor i gång på samma bana i Ruka. Tävlingarna sänds på Yles kanaler.

Artikeln är en bearbetad översättning på Yle Urheilus artikel: Rukan kisajärjestäjillä yllättävä pulma – bilettävät opiskelijat pakottivat latupartion hommiin aamuyöllä skriven av Mika Halonen och Joel Holma.

Diskussion om artikeln