Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu är leendena tillbaka i landslaget – det här är på agendan då Finland möter laget som aldrig vinner: ”En dålig insats vore en björntjänst”

Fotbollsherrarna tackar publiken på Olympiastadion.
Bild: Lehtikuva

En meningslös måndagsmatch mot världens sämsta landslag? Inte riktigt – för Finland handlar allt om att maximera förutsättningarna inför ödesmatcherna.

Före man mötte media på söndagen hade landslaget möte inför morgondagens kvalavslutning i San Marino. På skärmen visade man sekvenser som höll på att bli traumatiska för dansk del.

Fotbollsblåbäret San Marino lyckades nämligen bråka med topprankade Danmark förra månaden. Man lyckades sensationellt nog kvittera hemmamatchen och danskarna kom till slut undan med blotta förskräckelsen i form av en 2–1-seger.

– Vi kan inte rå för vem vi möter. Vi ansvarar för vår egen prestation och att genomföra den så bra som möjligt, konstaterar Rasmus Schüller för Yle.

Förbundskapten Markku Kanerva litar på att hans lag har för mycket rutin för att syssla med underskattning.

– Danmark fick slita mot San Marino och även Kazakstan hade det tufft. Vi måste vara tålmodiga, och framförallt målmedvetna. Vi behöver pressa dem högt och tvinga dem till misstag. Jag tror att vi kommer att få ett fint avslut på kvalet.

Bredden imponerade

Efter förlusttrippeln som förstörde kvalet satsade Kanerva i fredags på en nystart med formationen skruvad till 4–3–3 och stjärnan Teemu Pukki på bänken.

Svaret mot Nordirland blev starkt. Finland anföll fröjdigt och fyra olika målskyttar slog till i storsegern – där också inbytte Pukki var på spelhumör med 1+1.

– Det är väldigt viktigt för oss att ha målskyttar på bred front. Det har vi ju vetat att vi har haft genom hela kvalet, men målskytte är alltid färskvara i fotboll, påpekar Schüller.

– Om man inte gör mål så blir tröskeln att göra mål högre hela tiden. Det var väldigt befriande för oss att så många lyckades.

Finland firar mål i EM-kvalet.
Bildtext Rasmus Schüller och resten av landslaget fick fira flera gånger mot Nordirland.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Kanerva har givetvis sina principer för hur han vill se sitt lag spela. Men i sista hand är det spelarna som har sakerna i sina egna händer med de individuella beslut som de tar på planen.

– Under kvalet har vi haft olika formationer och vi kommer säkert fortsätta med samma sak. Man måste kunna vara flexibel och anpassa sig enligt olika situationer, konstaterar Kanerva.

– 4–3–3 gav oss bra svar och formationen går att använda på olika sätt. Mycket beror på spelartyperna vi ställer upp med.

Stämningen på uppgång

Egentligen är det en betydelselös sista landslagssamling för det här kvalet som Finland nu tar i mål i San Marino. Men i mars väntar playoffspel med en EM-plats på spel – och därför handlar dessa dagar om att få saker i skick inför våren.

Därför var fredagen ett viktigt trendbrott för framtiden.

– Stämningen i laget är bra. Segern var jätteviktig, eftersom resultatet är det allra viktigaste i fotboll. Hade det blivit tre raka förluster så skulle man omöjligt ha kunnat påstå att stämningen är optimal, erkänner Schüller.

San Marino kommer till matchen med en historisk målsvit. Men klart är att Finland förväntas göra slarvsylta av landslaget som aldrig vinner.

– Det blir säkert lite ändringar i startelvan som kan hjälpa oss att bli klokare för framtiden. Klart att man inte riktigt kan jämföra olika motstånd sinsemellan, men det är intressant att få se hur spelare anpassar sig till olika matchplaner, menar Kanerva.

– En dålig prestation i morgon är en björntjänst för oss med tanke på mars. Vi ska göra vårt yttersta, lovar Schüller.

Måndagens EM-kvalmatch mellan San Marino och Finland sänds direkt på Yles kanaler med svenska kommentarer. Avspark klockan 21.45.

Diskussion om artikeln