Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rafflande racing – men för mycket jippo? Experten lyfter fram distraktionerna som ingen klagat på då F1 tog över Las Vegas: ”Lär ha irriterat förarna”

Max Verstappen kör i Las Vegas.
Bildtext Max Verstappen tog sin 18:e seger för säsongen i Las Vegas.
Bild: Moy / XPB Images

Blev det för mycket show då formel 1 återvände till Las Vegas? Underhållningsvärdet i själva loppet kan ingen åtminstone klaga på. Yle Sportens expert är tudelad.

”99 procent show och 1 procent idrott”.

Max Verstappen var allt annat än otydlig då han tidigare under veckan skulle beskriva F1-återkomsten till Las Vegas ur förarsynvinkel. I kritikernas ögon var seriens första besök i nöjesmeckat på 41 år på väg i precis den riktning man befarat.

Men veckans klimax tystade nog åtminstone en del av motståndarna. Själva loppet på banan som slingrade sig kring landmärkena i ledreklamernas sken kördes sent på lördagen lokal tid – och bjöd på tvättäkta racing.

Just Verstappen fick tidsstraff efter kaos i första kurvan, och världsmästaren fick slita för segern. Bakom honom var det full ruljangs in i det sista.

– Det som såg ut att kunna bli ett fiasko blev till succé. Sporten gjorde bra reklam för sig i Las Vegas, slår Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens fast.

Pampigt välkomnande

Veckan i Vegas började precis så storslaget som man hade kunnat tänka sig. Då förarna presenterades för publiken på onsdagen så skedde det på ett sätt som kritikerna jämförde med filmen Hungerspelen.

– Max Verstappen tyckte att han kände sig som en clown då han presenterades i på den stora scenen, säger af Petersens.

– Red Bull-toppen Helmut Marko sa också att Max var irriterad över att ha fått göra så mycket reklamarbete för sponsorer den här veckan. Det blev nog lite för mycket.

Efter lördagens drama var det svårt för någon att vara kritisk.

– Banan hade många bra möjligheter till omkörningar och jag tror Vegas visade att alla som gnällt om showen fick fel, sa Lewis Hamilton till Sky Sports.

– Jag förväntade mig hela tiden att själva racet skulle bli bra, det har aldrig varit problemet. Det var kul att tävla, det är det enda jag vill säga, intygade Verstappen.

Tidigare i veckan hann holländaren också slå fast att ”gatuloppet i Monaco är som Champions League, medan motsvarigheten i Las Vegas då är som engelska femtedivisionen”. Andra förare har inte varit riktigt lika tydliga med vad de tycker.

– Max var den som var ärligast av alla. Läser man mellan raderna på vad de andra sade så var det nog många som höll med honom – det blev för mycket helt enkelt, tror af Petersens.

– Kritiken började ju redan i Miami, som också var något av ett spektakel. Nu var det ännu mer sådant, men jag tvivlar på att man på de andra banorna kommer att ta efter det man gjort i USA. I Amerika går showen före allt annat, det har man fått se på Super Bowl och andra stora evenemang.

Starkt ljus runt banan

Ur arrangörssynvinkel fick Vegasveckan en mardrömsstart, då den första träningen avbröts efter att ett löst brunnslock förstört Carlos Sainz Ferrari. Den andra träningen kördes till slut inför tomma läktare efter att personalens skiften slutat.

– Man inspekterade banan på tisdagen och då fick den inte godkänt. Man fick göra en ny inspektion på onsdag – och då kunde man kanske ha kollat brunnslocken lite bättre, säger af Petersens och fortsätter:

– Om den information jag fått stämmer så fanns det 120 brunnar på banan varav 30 fick förstärkas för att något liknande inte skulle hända igen. Det är inte bra, men tack och lov hände det inte igen.

Spehere bredvid F1-banan i Las Vegas.
Bildtext F1-banan kurvade förbi nybyggda arenan Sphere.
Bild: SplashNews.com

Själv reagerade experten på den stora mängd reklamljus som fanns kring banan. Bland annat körde man förbi den nybyggda, klotformade, arenan Sphere.

– Jag skulle vilja veta vad förarna tyckte om den massiva mängden ljus och reklam runt banan. Den enorma bollen som bytte färg hela tiden var distraherande.

– Åtminstone någon av kurvorna lär nog säkert ha irriterat förarna, men det är ingen som sagt något åtminstone.

Formel 1-säsongen avslutas i Förenade Arabemiraten nästa vecka.

Diskussion om artikeln