Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Halla-aho misstänker att Wagnersoldater förklädda till asylsökande kan anlända till Finland – så här svarar forskare

En vit, halvskallig man med brunt hår tittar förbi kameran. Han är iklädd en svart kostym med blåvit slips och har ett neutralt ansiktssuttryck.
Bildtext Jussi Halla-aho publicerade en text i 17 delar på X (tidigare Twitter) på söndagen.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Riksdagens talman Jussi Halla-aho (Sannf) reflekterade över situationen vid östgränsen på sociala medier. Forskare Mikko Räkköläinen tycker inte att oron nödvändigtvis är berättigad.

På söndagen skrev Halla-aho på X, tidigare Twitter, att han misstänker att Ryssland kanske håller på att samla ryska specialstyrkor eller Wagnersoldater förklädda till asylsökande i Finland.

Mikko Räkköläinen är doktorand vid Tammerfors universitet och har studerat legoarméer. Han tror inte att de farhågor som talman Halla-aho framför är på väg att besannas.

Enligt Halla-aho har Wagner rekryterat legosoldater i Afrika och Mellanöstern. Han menar att Ryssland är känt för att rekrytera både sina egna nationella minoriteter och migranter från Centralasien till sin armé.

”Frågan som väcks är hur vissa av oss kan vara så säkra på att de nyanlända inte är ryska specialstyrkor eller Wagners legosoldater? Om vi inte är säkra, är vi då säkra på att vi vill ta risken?” skriver Halla-aho.

Enligt Räkköläinen återspeglar inte det scenario som Halla-aho framför hur Wagner eller liknande aktörer tidigare har agerat.

Han säger att Wagnergruppen har använts i storskaliga militära uppdrag, inte i infiltrations- eller sabotageuppdrag.

– Sedan upproret förra sommaren har Wagners soldater flyttat till andra organisationer, såsom det ryska nationalgardet eller Redut-organisationen, som kontrolleras ännu hårdare av det ryska försvarsministeriet. Om en sådan organisation skulle användas för någon form av sabotage eller annan attack mot ett Natoland skulle insatserna vara mycket höga.

Räkköläinen tror inte heller att Ryssland skulle försöka föra enskilda specialstyrkor eller sabotörer över vår östra gräns.

– Det skulle vara ett dåligt sätt för Ryssland att agera. Dessa människor registreras och kontrolleras omedelbart när de passerar gränsen.

Räkköläinen påpekar att man vill att sabotörer ska ta sig in i landet så obemärkt som möjligt utan att dra till sig myndigheternas och mediernas uppmärksamhet.

– Ryssland har redan mycket bättre sätt att göra detta än att förklä trupper till asylsökande.

Ryssland rekryterar minoriteter

I sina inlägg på X skriver Halla-aho att Ryssland har rekryterat människor från bland annat sina egna minoriteter och Centralasien för militära uppdrag. På grund av ofullständig dokumentation är det nu svårt att fastställa bakgrunden hos dem som har kommit till östgränsen.

Räkköläinen tror inte att minoriteter i stor utsträckning används i specialoperationer. Enligt honom har Ryssland aldrig agerat så tidigare.

– Naturligtvis finns det några exempel på mord på oliktänkande i Centraleuropa, som utförts med hjälp av enskilda mördare av tjetjenskt ursprung. Men jag tror inte att de försöker infiltrera landet när situationen får så mycket uppmärksamhet av såväl medier som myndigheter.

Enligt Halla-aho är det främst unga män som har kommit till gränsen. Han tror att om Ryssland skulle vilja kritisera Finland för att ha lämnat nykomlingarna frusna i gränsområdet, skulle de ha skickat fler missgynnade kvinnor och barn till gränsen.

Enligt Jouko Kinnunen, chef för Vartius gränsstation, är majoriteten av de personer som har anlänt till gränsen unga, främst män. Bland de 106 anlända finns några tiotals kvinnor.

Räkköläinen säger att unga män på ett allmänt plan är överrepresenterade bland asylsökande. Han säger att orsaken är att de som lämnar sina hemländer för att söka asyl oftast är de som har de bästa förutsättningarna att överleva den långa resan.

– Det betyder ändå inte att detta är en del av Rysslands plan.

Samtidigt påpekar Räkköläinen att Halla-aho har tillgång till sekretessbelagd information.

– Han kan därför ha en bättre uppfattning om saken, även om han inte har klargjort detta för allmänheten.

Artikeln är en bearbetad översättning av artikeln Halla-Aho epäilee, että Suomeen voi saapua myös turvapaikanhakijoiksi naamioituneita Wagner-sotilaita – näin tutkija vastaa, skriven av Otso Karhu. Översättningen är gjord av Anna Louhisto.